Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

Článek

Evropská mírová mise pro Středoafrickou republiku, tzv. EUROFOR-RCA, byla oficiálně spuštěna v dubnu roku 2014. Jejím hlavním úkolem byla ochrana obyvatelstva hlavního města Bungui a doprava humanitární pomoci do oblasti. Po necelém roce byla mise ukončena v březnu 2015. Velitel, generál Philipe Ponties, ji označil za úspěch. Připomněl, že měla pouze omezený mandát – zabezpečit měla pouze letiště v Bungui a některé části města – a měla připravit půdu pro zřízení mise OSN MINUSCA. To se podle něj povedlo. Mnoho obyvatel země a rovněž zahraničních odborníků ovšem jeho optimistický pohled nesdílí. Konflikt podle nich zdaleka není u konce, jelikož se nepodařilo postihnout jeho hlavní příčiny. Mimo hlavní město podle analytika Davida Smithe není infrastruktura ani zdravotní péče, chybí rovněž pracovní příležitosti. Policie údajně téměř není vyzbrojená či vycvičená, a tak není v jejích silách, vypořádat se se situací samostatně. V zemi stále zůstává zmiňovaná mise MINUSCA, pokračuje také operace francouzské armády pod označením Sangaris.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR