Už dva roky ve vězení - nespravedlivě!

Článek

Zastavte mučení publikován 16.6.2014

17. června 2014 to budou přesně dva roky, které Raif Badawi strávil za mřížemi kvůli svému poklidnému aktivismu na internetu. Sedmiletý trest mu by zvýšen na deset a 600 ran bičem na rovných 1000. Kromě toho musí zaplatit milion saúdských riyalů (asi 266.630 amerických dolarů). Na deset let mu také bylo zakázáno cestovat a vystupovat v médiích. Raif Badawi ještě čeká na svůj poslední rozsudek. Jeho právník, Waleed Abu al-Khair, je rovněž ve vězení. Hrozí mu obvinění za jeho poklidný aktivismus. Raif Badawi byl obviněn z „odpadlictví od víry“, zločinem, který je možno v Saúdské Arábii uložit trest smrti. Ve vězení v Brimanu je držen od 17. června 2012. Raif sám popsal stránku, kterou vytvořil, následovně: „Saúdská Liberální síť je liberální fórum, které se vyznačuje kritickým myšlením oproštěným od náboženské indoktrinace.“ Kromě toho je Raif také podporovatelem práv žen. Amnesty International považuje jeho uvěznění za nespravedlivé a nadále požaduje jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR