Zimbabwe: Bití protestujících policií musí být vyšetřováno

Článek

Zastavte mučení   Zimbabwe publikován 7.5.2015

Bití pokojně protestujících včetně prominentního aktivisty za lidská práva policií dokazuje kompletní neúctu k právu a kultuře beztrestnosti, míní Amnesty International.

Organizace požaduje po vládě zahájení okamžitého, transparentního a nestranného vyšetřování poté, co byly jednotky policejního sboru zachyceny na videu, jak obuškem bijí aktivistu za lidská práva Sydneyho Chisi.

„Brutální bití Sydneyho Chisi pořádkovou policií je odpudivé. Je to proti mezinárodním standardům o kontrole pokojných demonstrací a musí to skončit.“ Řekl Noel Kututwa, zástupce regionálního ředitele pro Jižní Afriku  Amnesty International.

Sydney Chisi byl jedním z dvaceti demonstrantů protestujících před jihoafrickou ambasádou v Harare proti xenofobnímu násilí v Jižní Africe, kde jsou hlavním cílem obyvatelé Zimbabwe a i další národnosti.

Sydney Chisi byl přijat v nemocnici a léčen se zraněními způsobenými bitím. Několik dalších demonstrantů bylo taktéž zraněno.

„Neoprávněný útok proti pokojným protestantům je jedním z incidentů, při kterém zimbabwská policie prokázala úplnou lhostejnost k lidským právům. Právo na pokojnou demonstraci je zakotveno jak v ústavě Zimbabwe, tak i v regionálních a mezinárodních dohodách, ve kterých participuje i Zimbabwe. Vláda musí udělat všechno, co je v jejích silách, aby podezřelí pachatelé nesli zodpovědnost,“ řekl Noel Kututwa.

Xenofobní útoky v Jižní Africe vyvolaly protesty v mnoha afrických zemích, jejichž obyvatelé byli obětmi. Amnesty International zdokumentovala mnoho protestů v Jižní Africe včetně Zimbabwe, Malawi a Mosambiku.

Aktuální petice

Zimbabwe

Třem mučeným aktivistkám hrozí až pět let vězení

Tři aktivistky – Joana Mamombeová, Cecelia Chimbiriová a Netsai Marovaová – byly zatčeny dne 13. května kvůli zorganizování protivládního protestu v reakci na nezvládnutou úlohu úřadů v souvislosti s COVID-19 a nedostatkem jídla v zemi. Policie je následně převezla na neznámé místo, kde byly mučeny a sexuálně napadeny. Ženy jsou obviněny z několika trestných činů a hrozí jim až pětileté vězení.

Aktuální počet podpisů: 2415 Náš cíl: 2500

Podepíšu