Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Článek

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

Tisková konference Amnesty International, která se měla konat 24. 5. v metropoli Yaoundé, a která vyzývala k propuštění tří uvězněných studentů, byla zrušena kamerunskými úřady ráno před zahájením.

Bez jakéhokoliv písemného rozhodnutí nebo odůvodnění ke zrušení události přijela do hotelu asi desítka bezpečnostních agentů oblečených v uniformách a nakázala, aby v místnosti skončila tisková konference.

Ředitel Amnesty International pro Západní a Střední Afriku Alioune Tine řekl:

„Cílem tiskové konference bylo předložit více než 310 000 dopisů a petici podepsanou od lidí po celém světě a požádat prezidenta Paula Biyu, aby propustil tři studenty, kteří byli uvězněni jenom z důvodu sdílení vtipu v SMS zprávě o Boko Haram. Tito studenti neudělali nic jiného, než že sdíleli soukromý vtip, ale jejich odsouzení a trest mohou způsobit, že stráví deset let za mřížemi a zničí jim to jejich budoucnost. Připojujeme se k tisícovkám lidí po celém světě a vyzýváme kamerunské úřady, aby tyto studenty propustily, umožnily jim znovu se připojit ke svým rodinám, pokračovat ve studiu a hledat si práci."

Partneři Amnesty International oficiálně nahlásili, že pořádají tiskovou konferenci dne 19. května. Místní prefektura žádost schválila.

Další událost, která byla na 24. května naplánována jedním z místních partnerů Amnesty International za účelem projednání situace v oblasti lidských práv v zemi, byla taky zakázána. V písemném rozhodnutí ze dne 23. května 2017 prohlásil prefekt z okresu Yaoundé 1, že "kvůli hrozbě narušení veřejného pořádku je konference s názvem Lidská práva a boj proti terorismu v Kamerunu, která je naplánována od 14:00 do 18:00 hodin, zakázána a nebude se konat."

Více o případu studentů

Aktuální petice

Kamerun

Fomusoh: Zadržený kvůli esemesce

Fomusoh Ivo Feh je kamerunský student, který měl nastoupit na univerzitu. Jednou dostal od kamaráda textovku, ve které stálo: „Boko Haram verbuje mladé lidi od 14 let. Podmínky pro přijetí: maturita ze 4 předmětů plus náboženství.“ Zpráva jeho kamaráda narážela na to, jak složité je najít dobrou práci bez vysoké kvalifikace. Žertoval, že i Boko Haram (ozbrojená skupina) vás nepřijme, pokud nemáte dokončenu střední školu. Fomusoh Ivo Feh poslal tuto zprávu kamarádovi, který ji dále poslal dalšímu studentovi střední školy. Učitel mu zabavil telefon, a když zprávu uviděl, oznámil vše na policii. Mezi zářím a prosincem 2014 byli Fomusoh Ivo Feh, jeho kamarád a další student střední školy zatčeni. 2. listopadu poslal vojenský soud Iva a jeho dva kamarády do vězení za "zločiny" spojené s terorismem.

Aktuální počet podpisů: 4378 Náš cíl: 7000

Podepíšu