© Amnesty International

Turecko: Uvěznění šéfa Amnesty International je obrovská nespravedlivost

Článek

Amnesty požaduje okamžité propuštění obránce lidských práv.

© Amnesty International

Rozhodnutí v procesu Tanera Kiliçe, předsedy boardu turecké pobočky Amnesty International, obvinit ho z „členství v teroristické organizaci“ je výsměch spravedlnosti a dobře poukazuje na obrovský dosah represí tureckých úřadů, které začaly po pokusu o převrat v minulém červenci.

Taner Kiliç se stal poslední obětí rozsáhlé čistky, kterou organizuje turecká vláda, po tom, co byl v úterý brzy ráno společně s dalšími 22 právniky sídlícími v Izmiru zatčen z důvodu podezření ze spolupráce s hnutím kolem Fethullaha Gülena. U soudu v západotureckém Izmiru byl obviněn z členství v „teroristické organizaci Fethullah Gülen“ a navrácen do vyšetřovací vazby. Amnesty International požaduje jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění.

„Taner Kiliç je zásadový a nadšený ochránce lidských práv. Obvinění, která proti němu byla vznesena, jsou zcela nepodložená. Ukazují, jak svévolným a nevybíravým se hon turecké vlády na její domnělé nepřátele a kritiky stal. Musí být okamžitě propuštěn a všechna obvinění musí být stažena,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International.

„Kiliçovo uvěznění poukazuje nejen na pohrdání lidskými právy, ale i na záměr útočit na ty, kteří je obhajují. Apelujeme na všechny v Turecku i na světě, kteří trvají na dodržování lidských práv, aby se zastali odvážného aktivisty, který nejprve věnoval lidským právům celý život a dnes jim obětoval i vlastní svobodu,“ vyzval Shetty.

Jediné, co podle soudu údajně Tanera Kiliçe spojuje s Gülenovým hnutím je Bylock, kryptovaná komunikační aplikace pro telefony, kterou prý používali členové „teroristické organizace Fethullaha Gülena“. Bylo zjištěno, že Kiliç měl aplikaci nainstalovanou v telefonu v srpnu 2014.

Nebyly předloženy žádné důkazy, které by toto tvrzení potvrzovaly, a Taner Kiliç odmítá, že by si kdy Bylock stáhnul, použival ho, nebo o něm vůbec věděl dřív, než byl medializován v souvislosti s nedávným zatýkáním a soudy.

„Taner Kiliç hnutí Fethullaha Gülena nenásleduje ani nijak nepodporuje a dokonce jeho vystupování v Turecku kritizoval. Jediný důkaz, který proti němu byl předložen, je, že měl mít na telefonu údajně nainstalovanou kryptovanou komunikační aplikaci, což by ale nemohlo posloužit jako důkaz trestného činu i kdyby se to u soudu podařilo prokázat. Nemůže stát před soudem kvůli tak křehkému a nedostatečnému obvinění. Amnesty International bude neúnavně usilovat o Kiliçovo propuštění a ve své práci v Turecku bude i nadále vytrvale pokračovat,“ dodal Shetty.

Policie dorazila ke Kiliçovi domů v Izmiru v úterý ráno a prohledala nejdřív jeho soukromé pokoje a později i kancelář. Kiliç pracuje ve vedení turecké Amnesty International přerušovaně již od roku 2002. Příkaz k zatčení byl vydán proti němu a 22 dalším právníkům. Odůvodněný byl vyšetřováním podezřelých z členství v „teroristické organizaci Fethullaha Gülena.“

Proti zatčení Tanera Kiliçe se ozvaly úřady po celém světě, mezi nimi Ministerstvo zahraničí Spojených států, Evropská unie, německý komisař pro lidská práva, dánský ministr zahraničí a mezinárodní i turecké lidskoprávní organizace.

Okolnosti

Zatčení Taner Kiliçe je součástí sílící represe ze strany tureckých úřadů, která začala po pokusu o převrat 15. července 2016. Desítky tisíc zaměstnanců veřejného sektoru bylo propuštěno a stovky novinářů a zaměstnanců v oblasti médií bylo zadrženo. Stovky zpravodajských skupin a nestátních neziskových organizací bylo zrušeno.

Turecká vláda viní z převratu Fethullaha Gülena, kněze sídlícího v USA, a jeho následovníky označuje za teroristickou organizaci.

Podepište PETICI za jeho propuštění!

Aktuální petice

Turecko

Okamžitě propusťte šéfa pobočky Amnesty International Turecko

Taner Kiliç, šéf pobočky Amnesty International Turecko, byl 6. června zadržen spolu s dalšími 22 právníky a je bez jakýchkoliv důvěryhodných a přípustných důkazů podezírán z toho, že patří k hnutí Fethullaha Gülena, kterého viní turecké orgány za pokus o puč.

Aktuální počet podpisů: 2136 Náš cíl: 3000

Podepíšu