© Amnesty International

Izrael: Mladá palestinská aktivistka Ahed Tamimiová musí být propuštěna

  Článek

Izrael musí propustit 16letou palestinskou aktivistku, který by mohla čelit až desetiletému vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky na okupovaném Západním břehu.


Ahed Tamimiová půjde před vojenský soud v okupovaném Západním břehu, obviněná z úmyslného a zvlášť nebezpečného útoku a dalších 11 obvinění. Video ukazující, jak Ahed plácla a kopla dva izraelské vojáky v její domovské vesnici Nabi Saleh 15. prosince, se virálně rozšířilo na Facebooku.

 

„Nic z toho, co Ahed udělala, nemůže ospravedlnit pokračující zadržování 16leté dívky. Izraelské orgány ji musí bezodkladně propustit. Záběry útoku neozbrojené mladé dívky na dva ozbrojené vojáky s ochrannou výbavou ukazují, že nepředstavovala žádné skutečné ohrožení. Její trest je absurně nepřiměřený," uvedla Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty International.

 

„Zatčení a vojenský proces s Ahed odhaluje diskriminační zacházení izraelských úřadů s palestinskými dětmi, které se odvážily postavit se proti trvalým a často brutálním represím okupačních sil."

 

Ahed Tamimiová byla zatčena 19. prosince spolu se svou matkou Nariman Tamimiovou a sestřenicí Nour Tamimiovou poté, co Nariman, také prominentní aktivistka, zveřejnila záběry online. Ahed  se postavila proti vojákům v rámci demonstrace v Nabi Salehu, která se konala kvůli rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

 

K incidentu došlo ve stejný den, kdy Ahedin bratranec, 15letý Mohammad Tamimi, byl zasažen zblízka do hlavy gumovým projektilem vypáleným izraelským vojákem. Jeho rodina řekla Amnesty International, že potřebuje operaci, která zahrnuje odstranění části levé lebky.

 

Video ukazuje, že vojáci, kteří stáli na dvorku rodinného domu chráněného zdí, vyzbrojení puškami, se mohli lehce vyhnout  Ahediným fackám a kopancům. Klip však pobouřil mnoho Izraelců. Ministr školství Naftali Bennett řekl armádnímu rozhlasu, že tyto tři ženy "by měly být do konce života ve vězení".

 

Čtyři dny po incidentu byly Ahed a Nariman (42) zatčeny izraelskými vojáky během noční razie v jejich domě. Nour (21), byla zatčena následující den, ale už ji propustili na kauci cca 1400 amerických dolarů.

 

1. ledna byly Ahed a Nariman obviněny ze zvláště nebezpečného násilného útoku na vojáky a z bránění vojákům v plnění jejich povinností.

 

Ahed nyní čelí celkem 12 obviněním včetně podněcování na sociálních médiích a trestných činů souvisejících s pěti dalšími hádkami s izraelskými vojáky, kterých se údajně zúčastnila za poslední dva roky.

 

Podle Úmluvy o právech dítěte, jejíž je Izrael smluvní stranou, musí být zatčení, zadržení nebo uvěznění dítěte používáno pouze jako poslední možnost a na co možná nejkratší dobu.

 

„Izrael jasně a bezohledně porušuje své závazky vyplývající z mezinárodního práva chránit děti před příliš tvrdými kriminálními tresty. Byla by to morálně neúnosná parodie spravedlnosti, kdyby Ahed odsoudili k dlouhému odnětí svobody," uvedla Magdalena Mughrabiová. 

 

Izraelská armáda každoročně soudně stíhá stovky palestinských dětí ve vojenských procesech pro mladistvé. Často poté, co je zatýká při nočních raziích a systematicky je vystavuje špatnému zacházení včetně krutých výslechům bez přítomnosti jejich právníků nebo rodin. V některých případech jde i o fyzické násilí. V izraelských věznicích a zadržovacích střediscích je podle místních organizací pro lidská práva v současné době přibližně 350 palestinských dětí.

 

Ahedina právnička uvedla, že dívku podrobili několika dlouhým a agresivním výslechům, několikrát i v noci. Vyšetřovatelé ji taky zastrašovali hrozbami ohledně členů její rodiny.

Ti vypověděli, že  Ahed také prošla několika fyzicky vyčerpávajícími transfery z vězení k soudu spolu s dalšími zadrženými dětmi, a to například bez přístupu k toaletě.

 

Ahedin otec Bassem Tamimi – bývalý vězeň svědomí Amnesty International – dostal zákaz cestovat do zahraničí. Izraelské úřady také hrozí dalším 20 členům rodiny Tamimiových, že jim může být zakázáno pobývat v Nabi Saleh.

 

Pozadí 

 

Podle Obrany palestinských dětí (DCI) je každý rok 500-700 palestinských dětí z okupovaného Západního břehu soudně stíháno prostřednictvím izraelských vojenských soudů pod izraelskými vojenskými řády.

 

Mnoho z nich trestá poklidné aktivity, jako je pokojné vyjádření politického názoru nebo organizování a účast na protestech bez předchozího povolení izraelského vojenského velitele.

 

Soudci a žalobci jsou součástí izraelské armády a stíhání se nikdy neaplikuje na izraelské osadníky žijícími na Západním břehu, na které se vztahuje izraelské občanské právo. Incidenty násilí osadníků na Západním břehu obvykle projdou bez trestu, zatímco Palestinci jsou cílem zatýkání.

 

Malá vesnice Nabi Saleh, která se nachází na severozápadě Ramaláhu na okupovaném Západním břehu, je od roku 2009 místem pravidelných pátečních protestů proti izraelské vojenské okupaci, krádeži jejich pozemků a ztrátě vodního zdroje obce. Izraelská armáda běžně používá nadměrnou sílu proti demonstrantům a v mnoha případech úmyslně poškozuje soukromý majetek. Od roku 2009 byli tři obyvatelé zabiti izraelskými vojáky, zatímco stovky utrpěly zranění v důsledku použití gumových projektilů nebo slzného plynu.

 

 

 

 

Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 153 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...