Bangladéš: Rohingští uprchlíci nesmějí být přesídleni na neobyvatelný ostrov

  Článek

Násilná vystěhování   Myanmar publikován 28.11.2017

Bangladéšská vláda musí upustit od všech plánů na přesunutí více než 100 000 rohingských uprchlíků na neobyvatelný ostrov, uvádí Amnesty International.

Vláda Bangladéše schválila plán alokovat 280 milionů dolarů na rozvoj izolovaného a na povodně náchylného, neobyvatelného ostrova Thengera Chara, kde by byli dočasně ubytovaní rohingští uprchlíci, dokud nebudou repatriováni do Barmy.

Přemístění Rohingů na neobyvatelný ostrov, který je daleko od ostatních uprchlických osad a je zranitelný záplavami, by byla veliká chyba,“ řekl Biraj Patnaik, ředitel Amnesty International v jižní Asii.

Po otevření dveří více než 600 000 Rohingům za poslední tři měsíce může bangladéšská vláda riskovat podkopávání ochrany Rohingů a své mezinárodní reputace, kterou získala,“ dodal Patnaik.

Ostrov Thenger Char, také známý jako ostrov Bhashan Char, je během monzunové sezóny vysoce náchylný na záplavy.

Humanitární organizace varují před nebezpečím hrozícím rohingským uprchlíkům, pokud by se přestěhovali na tento neobyvatelný ostrov, nacházející se dvě hodiny od nejbližšího osídlení, neboť je v případě krize daleko těžší poskytnout humanitární pomoc.

Smlouva o repatriaci

Minulý týden vláda Bangladéše podepsala dohodu s vládou Barmy o návratu více než 700 000 uprchlíků, kteří unikli před nezákonným zabíjením, znásilňováním a vypalováním celých vesnic  na severu Rakhinského státu během vojenských útoků v říjnu 2016 a srpnu 2017.

Amnesty International nedávno zveřejnila podrobnou analýzu základních příčin situace Rohingů a uvedla, že jsou uvězněni v bludném systému státní diskriminace a institucionalizované diskriminace, která se rovná apartheidu.

Bangladéš by měl odložit jakoukoli repatriační dohodu, dokud nebudou existovat podmínky pro dobrovolné navrácení uprchlíků v bezpečí a důstojnosti,“ řekl Biraj Patnaik.

Zdroj: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/11/bangladesh-rohingya-refugees-must-not-be-relocated-to-uninhabitable-island/

OSN: Čína nedokázala zabránit rezoluci o pronásledování Rohingů v Myanmaru

5. prosince 2017, 18:23 UTC

V reakci na neúspěšný pokus Číny, Filipín a Burundi o neschválení rezoluce Rady OSN pro lidská práva o situaci Rohingů a dalších menšin v Barmě ředitel Amnesty International pro východní Asii Nicholas Bequelin sdělil:

Přijetí dnešního usnesení demonstruje velkou mezinárodní obavu o stovky tisíc Rohingů, kteří byli brutálně postiženi probíhajícími zločiny proti lidskosti v Rakhinském státě v Barmě. Tím, že proti němu hlasovaly, Čína a ostatní státy ukázaly, jak žalostně se jejich názor na krizi liší od názoru zbytku světa.

Čína má diplomatické, humanitární a ekonomické zdroje, aby skutečně změnila životy Rohingů. Její současné manévrování se však snaží zařídit pouze to, aby se zachovala beztrestnost za hrozné zločiny.

Naštěstí bylo usnesení přijato i přes jeho kritiky a státy ve všech regionech světa se jím zabývaly. Mezinárodní společenství musí nyní znásobit své úsilí, aby naléhalo na orgány Barmy, a zejména na vojenské vedení, aby okamžitě zastavily násilí a diskriminaci vůči Rohingům a dalším menšinám a umožnily volný přístup misi OSN pro vyšetřování, humanitární pomoc a nezávislému monitoringu lidských práv.“

Pozadí

V usnesení Rada OSN pro lidská práva odsoudila systematické a hrubé porušování lidských práv v Barmě, zejména proti Rohingům v Rakhinském státe. Kromě třech hlasů proti se devět států zdrželo hlasování a třiatřicet hlasovalo pro.

Více než 620 000 lidí uprchlo do Bangladéše za několik měsíců, protože bezpečnostní síly odhalily cílenou kampaň násilí proti Rohingům: zabíjení neznámého počtu žen, mužů a dětí; znásilňování žen a dívek; pokládání nášlapných min a vypalování celých vesnic Rohingů.

Rohingové, kteří zůstávají v zemi, jsou uvězněni v dehumanizovaném režimu apartheidu podporovaném státem, kde jsou prakticky všechny aspekty jejich života silně omezeny. Demontáž tohoto systému apartheidu je zásadní pro zajištění bezpečného, ​​dobrovolného a důstojného návratu stovek tisíc Rohingů, kteří utekli z Barmy.

Zdroj: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/12/un-china-fails-to-scupper-resolution-on-myanmars-persecution-of-rohingya/

Aktuální petice

  Myanmar

Pomozte zastavit násilí v Barmě

Během necelých dvou týdnů uprchlo z Barmy do nedaleké Bangladéše více než 250 000 Rohingů. Satelitní snímky ukazují, že byly vypáleny i celé vesnice.

 

Aktuální počet podpisů: 1930 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...