© Mahmud Hams, AFP

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Článek

Zbraně pod kontrolou   Izrael publikován 14.5.2018

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

© Mahmud Hams, AFP

V reakci na zprávy o desítkách zabitých a stovkách zraněných Palestinců izraelskou armádou během protestů podél plotu, který odděluje Gazu a Izrael, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther prohlásil:

„Je to další hrozný příklad toho, jak izraelská armáda používá nepřiměřenou sílu a ostrou munici naprosto žalostným způsobem. Jedná se o porušení mezinárodních norem, v některých případech spáchání toho, co se zdá být úmyslným zabitím, což je považováno za válečný zločin.

Dnešní záběry z pásma Gazy jsou extrémně znepokojující a násilí se nadále šíří mimo kontrolu. Izraelské autority musí okamžitě zakročit tak, aby armáda zabránila dalším ztrátám na životech a vážným zraněním.

Minulý měsíc Amnesty International vyzvala mezinárodní společenství, aby zastavilo dodávky zbraní a vojenského vybavení do Izraele. Zvyšující se počet úmrtí a zranění dnes jen upozorňuje na naléhavou potřebu zbrojního embarga.

Zatímco někteří protestující se mohou zapojit do nějaké formy násilí, stále to neopravňuje vojáky k použití ostré munice. Podle mezinárodního práva mohou být střelné zbraně použity pouze k ochraně proti bezprostřednímu nebezpečí smrti nebo vážného zranění.

Z prvních lékařských zpráv z Gazy vyplývá, že desítky lidí byly střeleny do hlavy nebo hrudi.

Amnesty International minulý měsíc zveřejnila výzkum z pásma Gazy, který ukázal, že izraelská armáda zabíjela a mrzačila demonstranty, kteří pro ně nepředstavovali bezprostřední hrozbu.“

Aktuální petice

Izrael

CHTĚJÍ NÁS ZAVŘÍT ZA NAŠE NÁZORY

Jmenujeme se Farid a Issa. Jsme přátelé. Chceme ukončení výstavby izraelských osad na území Palestiny. Bez násilí. Na pokojných demonstracích se snažíme upozornit na nespravedlnost. A jejich reakce? Zastrašování a absurdní obvinění. Farid al-Atrash a Issa Amro si přejí ukončení izraelského osidlování – válečného zločinu, který má kořeny v padesátiletém okupování palestinské půdy. Na velkou část území zakázal Izrael vstup Palestincům. Židovští osadníci z Izraele se v něm můžou pohybovat volně. Farid a Issa jsou zastánci nenásilného řešení situace. Přesto čelí neustálým hrozbám a útokům ze strany izraelských vojáků a osadníků. Issa přesvědčuje mladé Palestince, aby hledali pokojné způsoby, jak čelit izraelské okupaci a diskriminačním zákonům v Hebronu, městě na Západním břehu Jordánu. Kvůli tomu ho izraelští vojáci už několikrát zatkli, zbili, zavázali mu oči a vyslýchali ho. „Izraelské okupační jednotky se na nás zaměřily, aby nás umlčely,“ říká. Farid je právník, který poukazuje na zneužívání moci jak palestinských, tak izraelských představitelů, za což je vystaven podobnému pronásledování jako Issa. V únoru 2016 se Farid a Issa zúčastnili v Hebronu pokojného protestu, který připomínal 22 let od doby, kdy Palestincům zakázali vstup do jedné z hebronských ulic, al-Shuhada. Dvě stě tisíc Palestinců je v podstatě rukojmí osmi stovek izraelských osadníků, kteří žijí v centru města. Farid a Issa teď kvůli tomuto protestu čelí absurdním obviněním, která mají zjevně sloužit k tomu, aby jim komplikovala jejich práci v oblasti lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 3322

Podepíšu