Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

Článek

V reakci na zprávu, že konžský doktor Denis Mukwege a jezídská aktivistka za lidská práva Nadia Muradová společně získali Nobelovu cenu míru roku 2018, generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo řekl:

„Nejsrdečnější blahopřání Denisovi a Nadie k tomuto uznání jejich statečné práce a odvaze postavit se za práva obětí sexuálního násilí v konfliktu.

Oni jsou majákem naděje ve světě, kde znásilňování a další formy sexuálního násilí jsou i nadále častým a hrozivým rysem válečných útoků, používaných k brutalizaci, umlčování a šíření strachu.

Denis Mukwege byl v okamžiku oznámení o udělení Nobelovy ceny na operačním sále, což chápeme jako důkaz jeho neochvějného zasvěcení léčbě žen a dívek ve své nemocnici. Tisíce těch, kteří přežili znásilnění a sexuální násilí ve východní části Demokratické republiky Kongo, překonali díky soucitné péči doktora Mukwegeho svá fyzická zranění.

Denis Mukwege, navzdory pokusu spáchat na něho atentát a útokům na jeho rodinu,  neúnavně pokračuje ve vedení kampaně proti sexuálnímu násilí v konfliktu. Je pozoruhodným obráncem lidských práv.

„Odvážné svědectví Nadie Muradové před Organizací spojených národů odhalilo nepředstavitelné hrůzy, kterým čelily jezídské ženy a dívky, které byly drženy v zajetí a sexuálně zotročeny takzvaným Islámským státem v Iráku, a ukazuje, že ty, které přežily sexuální násilí a jiné zneužívání, nebudou umlčeny nebo ignorovány.

Její požadavek na spravedlnost dává naději těm, které přežily, a zdůrazňuje důležitost toho, aby jejich mučitelé podle  mezinárodního zákona  byli přivedeni k zodpovědnosti  za  zločiny na nich spáchané."

Přečtěte si VÍC o laureátech i rozhodování Nobelova výboru.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR