© Ali Jadallah/Anadolu Agency/Getty Images

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Článek

Zbraně pod kontrolou   Izrael publikován 16.11.2018

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

V reakci na eskalaci ozbrojených střetů mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami v Gaze v noci z 12. na 13. listopadu, prohlásil Saleh Higazi, zástupce ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty International:

„Alarmující eskalace v násilí přes noc v Gaze vyvolává obavy, že bychom mohli být svědkem dalšího ostrého nárůstu civilního krveprolití. Podle mezinárodního humanitárního práva mají všechny strany v konfliktu jasnou povinnost chránit životy civilistů, kteří uvízli uprostřed ozbrojených střetů.

Provádění leteckých útoků na budovy  v hustě  obydlených oblastech ohrožuje civilní životy. Izraelské síly se musí zdržet útoků, které nerozlišují cíle a učinit vše, co je v jejich silách, aby zajistily, že civilní životy budou ušetřeny, a že se zabrání poškozování civilních domů, zařízení a infrastruktury. Záměrné zaměřování civilních objektů a rozsáhlé, neodůvodněné zničení majetku jsou válečnými zločiny.

Izrael se v historii už několikrát  dopustil závažného porušování mezinárodního humanitárního práva v Gaze včetně válečných zločinů. S beztrestností a šokující ignorancí palestinských životů.

Palestinské ozbrojené skupiny, včetně Hamásu, musí také zastavit nerozlišující raketovou střelbu a přímý útok na civilisty a civilní objekty. Jedná se o závažná porušení mezinárodního humanitárního práva a představuje válečné zločiny.

Pokud by situace eskalovala do plnohodnotného ozbrojeného konfliktu, měla by katastrofální dopad na téměř 2 miliony obyvatel Gazy, kteří již nyní žijí v příšerných podmínkách chudoby a zbavení práv. Gaza je již na pokraji humanitární katastrofy způsobené jedenáctiletou protiprávní blokádou a devastací způsobenou třemi předchozími ozbrojenými konflikty. Další ozbrojený konflikt může znamenat úplný kolaps Gazy - OSN již varovala, že Gaza se stane do roku 2020 neobyvatelnou.

Mezinárodní společenství musí využít svého vlivu, aby naléhalo na všechny strany, že musí dodržovat zákony války a zastavit ohrožování civilistů v Gaze a Izraeli. Všem stranám by mělo být objasněno, že pachatelé válečných zločinů budou předvedeni před soud. Odpovědnost zůstává jediným prostředkem, jak zamezit opakování zločinů spáchaných v minulosti."

Aktuální petice

Izrael

CHTĚJÍ NÁS ZAVŘÍT ZA NAŠE NÁZORY

Jmenujeme se Farid a Issa. Jsme přátelé. Chceme ukončení výstavby izraelských osad na území Palestiny. Bez násilí. Na pokojných demonstracích se snažíme upozornit na nespravedlnost. A jejich reakce? Zastrašování a absurdní obvinění. Farid al-Atrash a Issa Amro si přejí ukončení izraelského osidlování – válečného zločinu, který má kořeny v padesátiletém okupování palestinské půdy. Na velkou část území zakázal Izrael vstup Palestincům. Židovští osadníci z Izraele se v něm můžou pohybovat volně. Farid a Issa jsou zastánci nenásilného řešení situace. Přesto čelí neustálým hrozbám a útokům ze strany izraelských vojáků a osadníků. Issa přesvědčuje mladé Palestince, aby hledali pokojné způsoby, jak čelit izraelské okupaci a diskriminačním zákonům v Hebronu, městě na Západním břehu Jordánu. Kvůli tomu ho izraelští vojáci už několikrát zatkli, zbili, zavázali mu oči a vyslýchali ho. „Izraelské okupační jednotky se na nás zaměřily, aby nás umlčely,“ říká. Farid je právník, který poukazuje na zneužívání moci jak palestinských, tak izraelských představitelů, za což je vystaven podobnému pronásledování jako Issa. V únoru 2016 se Farid a Issa zúčastnili v Hebronu pokojného protestu, který připomínal 22 let od doby, kdy Palestincům zakázali vstup do jedné z hebronských ulic, al-Shuhada. Dvě stě tisíc Palestinců je v podstatě rukojmí osmi stovek izraelských osadníků, kteří žijí v centru města. Farid a Issa teď kvůli tomuto protestu čelí absurdním obviněním, která mají zjevně sloužit k tomu, aby jim komplikovala jejich práci v oblasti lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 3318

Podepíšu