Nobelova cena míru: zasloužený vítěz, zbývá ale ještě hodně práce

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 11.10.2013

Generální tajemník Amnesty International Salil Shetty k ocenění Organizace pro zákaz chemických zbraní.

„Je to zasloužený vítěz a rozhodnutí, které potvrzuje mezinárodní zásady proti používání chemických zbraní a jiných zakázaných zbraní, které způsobují nevýslovné utrpení. Je to včasná připomínka všem vládám i těm, kteří bojují v ozbrojených konfliktech, že války mají pravidla, která musí být respektována.

Zákaz chemických zbraní je jedním z příkladů těchto důležitých pravidel, jejichž cílem je ušetření civilistů. Nedávná dohoda v Sýrii byla pozitivním krokem k odstranění zakázaných chemických zbraní z bojiště, nemůžeme však ztrácet z ohledu ani ohromnou lidskoprávní krizi v zemi. Nikdo nebyl za současné válečné zločiny v Sýrii včetně hrozivých útoků chemickými zbraněmi hnán k zodpovědnosti.

Konvenční zbraně jsou i nadále využívány k páchání masových krutostí. Dnešní oznámení musí přimět mezinárodní společenství k ukončení masových násilností v Sýrii a k adresování odpovědnosti za válečné zločiny spáchané všemi stranami konfliktu.“

Aktuální petice

Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5487

Podepíšu