Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

  Článek

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

© Amnesty International

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace se při projednávání hodnotících zpráv týkajících se plnění závazků Mezinárodní úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace ze strany České republiky dotkl řady témat. Přístupu Romů ke vzdělání, zaměstnání i adekvátnímu bydlení, stejně jako vzniku nových forem extrémismu.

Alexei S. Avtonomov, zpravodaj Výboru pro Českou republiku, ocenil úsilí země, ale také ostře odsoudil pokračující diskriminaci Romů.

„Často jsou zaměstnáváni na nízko placených pracovních pozicích v neformálních sektorech ekonomiky, žijí na segregovaných sídlištích, kde jim hrozí nucené vystěhování a počet romských dětí umístěných v bývalých tzv. zvláštních školách (dnes speciálních) je nepřiměřeně vysoký.“

Alexei S. Avtonomov, zpravodaj Výboru OSN

 

V kontextu vzdělávání a diskriminace romských dětí čelí Česká republika krom kritiky Výboru OSN také rozsudku Evropského soudu pro lidská práva (případ D. H.), který v roce 2007 shledal, že česká vláda porušuje práva romských dětí, které jsou diskriminovány ve volném přístupu ke vzdělání. V září 2014 dokonce zahájila Evropská komise řízení proti České republice pro porušení právních předpisů EU proti diskriminaci (směrnice o rasové rovnosti) jako odpověď na slabou reakci na řešení situace ze strany českého státu. Nyní se ve Štrasburku posuzuje, zda Česko svůj přístup změnilo nebo zda nerovný přístup pokračuje i nadále.

 

Další experti výboru OSN poukázali na to, že obce musí v současnosti nést velkou část zodpovědnosti za oblasti vzdělání či bydlení. Ptali se, zda by vláda zvážila zavedení celostátních afirmativních akcí (či pozitivních opatření) na podporu přístupu Romů k pracovním místům ve veřejném sektoru, zejména ve zdravotnictví. Dále připomněli, že ve zvláštních školách je vysoké procento romských dětí a roste též počet dětí, které předčasně ukončí školní docházku. Odborníci dále požadovali informace o zastoupení romských žen v komisi, která zkoumá otázku nucených sterilizací romských žen. Podle Výboru je lhůta pro reparace související s nucenými sterilizacemi poměrně krátká. Navrhují vládě, aby sestavila účinný mechanismus, který by se konkrétně zabýval otázkou časové lhůty. Česká strana reagovala tím, že s doporučeními Výboru ohledně nucené sterilizace byla obeznámena a bude se jimi zabývat. Zasedáním parlamentního výboru byl započat celý proces a nebylo možné říci, kdy bude ukončen a jaký bude výsledek.

Experti poté upozornili delegaci na případ dvou romských žáků, kterým byl na základě jejich etnického původu odepřen nástup do školy; na nenávistné projevy či nemístné a nepravdivé komentáře o tom, že za zdražení masa může zrušení vepřína, který stál na místě bývalého koncentračního tábora.

Andrea Baršová, ředitelka odboru lidských práv a ochrany menšin ČR, představila hodnotící zprávu země. Řekla, že v Česku je zákaz rasové a jiné diskriminace zakotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku, zatímco antidiskriminační zákon upravuje podmínky ochrany před diskriminací v klíčových oblastech života. Zdůraznila taktéž, že posun důkazního břemene byl uplatněn ve všech případech rasové diskriminace.

Stále však existují určité institucionální mezery, zejména absence národní instituce pro lidská práva v souladu s Pařížskými zásadami. Mandát Veřejného ochránce práv je též omezený, protože nemůže podat veřejnou žalobu ani zastupovat osobu u soudu, uvedl zpravodaj výboru.

Experti též diskutovali o nárůstu antisemitských incidentů, včetně nenávistných projevů vůči Židům a vyjádřili znepokojení nad tím, jak nízký je počet vyšetřování těchto zločinů. Probírali také metody sběru dat o národnostních menšinách, zejména o nezaměstnanosti Romů a vzdělávání romských dětí. V souvislosti s tím zdůraznili nutnost přesnosti dat. 

Celá závěrečná zpráva je k dispozici zde.

Aktuální petice

  Česká republika

Petice za přijetí opatření proti násilí na ženách

Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“

 

Aktuální počet podpisů: 11141 Náš cíl: 11500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...