Myanmarská vláda čelí obvinění z genocidy Rohingů

  Článek

Násilná vystěhování   Myanmar publikován 21.1.2020

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil myanmarské vládě, aby přijala okamžitá opatření a zabránila tak genocidě muslimského etnika Rohingů.

V Rakhinském státě na jihozápadě Myanmaru žilo ještě v roce 2017 přes milion rohingských muslimů. Mnozí z nich uprchli do Bangladéše. Myanmar je převážně buddhistickou zemí. Jednou z hlavních příčin konfliktu, který OSN označila za „učebnicový příklad etnické čistky“ je tak náboženská nesnášenlivost. Většina Rohingů se obává přetrvávajících násilností a systematické diskriminace. Od myanmarské vlády proto požadují zajištění bezpečnosti, přístupu ke vzdělání, zdravotní péči a možnosti cestování. Vláda Rohingy totiž považuje za nelegální přistěhovalce a neumožňuje jim například získat myanmarské občanství nebo volit a volně cestovat.  

Aktuální petice

  Myanmar

Pomozte zastavit násilí v Barmě

Během necelých dvou týdnů uprchlo z Barmy do nedaleké Bangladéše více než 250 000 Rohingů. Satelitní snímky ukazují, že byly vypáleny i celé vesnice.

 

Aktuální počet podpisů: 1930 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...