Vítězství: těhotné dívky v Sieře Leone můžou chodit do školy!

Článek

Moje tělo moje práva   Sierra Leone publikován 28.4.2020

Ministr školství v Sieře Leone s okamžitou platností zrušil několik let trvající diskriminační rozhodnutí vlády, které těhotným dívkám znemožnilo pokračovat ve studiu a skládat závěrečné zkoušky.

Krátce po vypuknutí epidemie eboly v roce 2015 nechala vláda v Sieře Leone uzavřít všechny školy. Po znovuotevření škol ale vláda těhotným studentkám zakázala pokračovat ve studiu a složit závěrečnou zkoušku. Bez dokončeného středoškolského vzdělání dívky navíc nemohly pokračovat ve studiu na vysoké škole. Zásadním způsobem tak bylo porušeno jejich právo na vzdělání.

Podpořím Amnesty ❤

Míra těhotných dívek je přitom v zemi vysoká. Oficiální statistiky uvádějí, že zhruba 28% dívek ve věku 15 až 19 let už mají dítě nebo jsou těhotné.

Marta Colomerová, zástupkyně ředitele pro západní a střední Afriku uvedla: „Dnes máme důvod k oslavám, protože tisíce těhotných dívek z celé země se budou moct vrátit do škol, až se znovu otevřou s ohledem na situaci kolem COVID-19.“

Dne 12. prosince 2019 Soudní dvůr Evropského společenství států západní Afriky (ECOWAS) rozhodl, že zákaz studia pro těhotné dívky by měl být zrušen. Zákaz napadla nezisková organizace Waves Sierra Leone, ve spolupráci s Equality Now a Institute for Human Rights and Development in Africa (IHRDA). Amnesty intervenovala jako amicus curiae („přítel soudu“).

Aktuální petice

Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu