Polsko: Vysvětlete domovní prohlídku a zadržení aktivistů ve Varšavě!

Článek

Amnesty prošetřuje zatčení a zadržení aktivistů, kteří se angažovali v akci s autobusem poukazující na vládní falšování statistik o COVID-19.

Amnesty International je znepokojena prohlídkou, kterou policie provedla v domě jedné aktivistky ve Varšavě v noci 8. června, a jejího následného zadržení bez dostatečného vysvětlení. Zásah proběhl údajně v souvislosti s akcí, během níž byly reklamy na autobusech vyměněny za plakáty, které uváděly, že vláda manipulovala se statistikami o COVID-19.

Při prohlídce, které přihlíželi její rodiče i dospívající dcera, jí policie zabavila počítač, notebook i telefon. Poté ji o půlnoci převezli v poutech na policejní stanici a údajně k ní celý další den nemohl právník.

Tato aktivistka je Amnesty International známa jako hlasitá obhájkyně lidských práv, která se účastní protestů v Polsku od roku 2016. Bojuje za ochranu ženských práv a pomohla vytvořit síť poskytující právní pomoc protestujícím v Polsku. Policie své kroky zdůvodnila tím, že aktivistka byla zadržena, aby tak nemohla zničit důkazy, které se pojí se stále probíhajícím vyšetřování zabývajícím se incidentem s plakáty na autobusech.

Plakáty uváděly, že vláda manipuluje statistikami o COVID-19. je na nich také vyobrazen ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski, oblečený jako maltézský rytíř, který drží nápis „evangelium Łukasze Sz“ (polská slovní hříčka na Svatého Lukáše). Zároveň tu byla popsána jednotlivá obvinění proti němu. Co však činí policejní vysvětlení o ochraně důkazů méně věrohodné je to, že jejich zásah proběhl až 10 dní po vylepení plakátů, které proběhlo 30. května.

Amnesty se obává, že tato noční domovní prohlídka a zadržení na policejní stanici mají za úkol šikanovat a zastrašit obránce lidských práv, protože se jeví jako zbytečné a nepřiměřené. Dále se obáváme, že takové kroky mohou mít velice negativní dopad na svobodu slova v Polsku a vytvářet další překážky pro práci těch, kteří v zemi hájí lidská práva. Amnesty vyzvala policii, aby poskytla jasné vysvětlení důvodů domovní prohlídky a zatčení. Úřady se musí vyvarovat jakýchkoli nepřiměřených a represivních opatření, která by mohla ohrožovat lidská práva.

Podle dostupných informací Amnesty byl dnes zatčen v souvislosti s autobusovými reklamami další aktivista. Oba lidé jsou obvinění z krádeže a vloupání. Hrozí jim až 10 let vězení. Vývoj případu dál sledujeme.

Aktuální petice

Polsko

Proč polské úřady místo útočníků šikanují oběti násilí?

11. listopadu 2017 bylo 14 odvážných polských žen napadeno během pochodu organizovaného při příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě. Skupina aktivistek se rozhodla vystoupit proti nenávistným projevům, které průvod provázely, a přinesly transparent s nápisem „Stop fašismu“. Několik minut po roztažení transparentu byly napadené a z videozáznamů je vidět, že do nich někteří lidé kopali, plivali na ně a křičeli. Policie však adekvátně nezasáhla.

Aktuální počet podpisů: 2527 Náš cíl: 3000

Podepíšu