© Alexander Golovach/Handout via Reuters

Ruský opozičník Navalnyj převezen do Berlína, Amnesty žádá důsledné prošetření možné otravy

  Článek

Výrazný představitel ruské opozice Alexej Navalnyj byl v sobotu ráno po údajné otravě převezen z Ruska do Německa.

© Alexander Golovach/Handout via Reuters

Do Berlína přiletělo z ruského Omsku v sobotu ráno letadlo s Alexejem Navalným. Následně byl převezen sanitkou do nemocnice. Navalnému se ve čtvrtek po vypití čaje na letišti rapidně zhoršil zdravotní stav a následně upadl do bezvědomí. Jeho kolegové mluví o údajné otravě. Převoz koordinoval ruský lidskoprávní aktivista Bizilij, který uvedl, že Navalného zdravotní stav je nyní stabilizovaný.

Amnesty International požaduje, aby ruské úřady plně prozkoumaly okolnosti neočekávaného a kritického zhoršení zdraví vůdce opozice Alexeje Navalného. Na cestě z Tomska do Moskvy byl politik hospitalizován a převezen do nemocnice v Omsku (Sibiř). „Správa nemocnice musí zajistit úplný přístup k informacím o léčbě jeho rodině a lékařům, kterým věří on či jeho rodina. Objevily se zprávy, že vybranému lékaři nebylo dovoleno vidět výsledky testů a nebyl informován o průběhu léčby. S ohledem na předpoklady možného otrávení to jen zvyšuje podezření,“uvedla Natalia Zvyagina, ředitelka moskevské kanceláře Amnesty International. 

"Vzhledem k závažným obviněním, která byla uvedena jako příčina zhoršení zdravotního stavu Alexeje Navalného, musí být vyšetřování okolností kolem jeho hospitalizace rychlé a nezávislé."

Natalia Zvyagina, ředitelka moskevské kanceláře Amnesty

 

V případě prokázání otravy, musí být ti, kdo tento zločin nařídili a spáchali, postaveni před soud a nést odpovědnost. "To, co se stalo Navalnému, je nepopiratelně podobné incidentům, které se staly jiným tvrdým kritikům ruských úřadů, včetně politika Vladimira Kara-Murzy ml. (po těžké otravě skončil v kómatu a byl na pokraji smrti) nebo představiteli punkové skupiny Pussy Riot Pyotru Verzilovi." Sám Alexej Navalnyj onemocněl i během svévolného zatčení před rokem. Žádný z těchto incidentů dosud nebyl vyšetřen.

 

Kontext

Ruský novinář, politik a Putinův kritik Vladimir Kara-Murza ml. byl hospitalizován dvakrát - v květnu 2015 a únoru 2017 - se symptomy těžké otravy. Lékaři uvedli, že příčinou otravy je „toxický účinek neidentifikované látky“. Lékaři Pyotra Verzilova z kliniky Charité v Berlíně, kde byl aktivista po údajné otravě v září 2018 přijat k léčbě, dospěli k závěru, že příčinou jeho stavu může být látka, která vnikla do jeho těla zvenčí. Také nebyli schopni určit její povahu. Dne 28. července 2019 byl Alexej Navalnyj hospitalizován z vězení, kde si odpykával tzv. administrativní zatčení za pořádání pokojných protestů. Úřady tvrdily, že příčinou zhoršení jeho zdraví byla alergická reakce, ale politik sám věřil, že byl otráven. Nikdy nebylo zahájeno vyšetřování těchto okolností.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...