© MANOLIS LAGOUTARIS / AFP

Hoří uprchlický tábor v Řecku. Tisíce lidí přijdou o všechno

  Článek

Migrace   Řecko publikován 16.9.2020

Amnesty reaguje na vypuknutí ničivého požáru, který téměř zničil uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos a který způsobí, že více než 12 500 lidí přijde o jakékoliv přístřeší.

"To, co se teď děje na Lesbosu je humanitární krize. Přes noc přišlo téměř 13 000 lidí v uprchlickém táboře Moria o jediné a provizorní přístřešky, které měli. Lidé, kteří tam žijí, již při útěku do Evropy museli přijít o své dosavadní životy, domovy i majetek. Nyní ten oheň pravděpodobně zničil to vše, co jim zbylo, včetně základních dokumentů, osobních věcí a léků.“

Adriana Tidona, výzkumná pracovnice Amnesty pro migraci

 

"Bezohledná politika zemí EU vedla k nebezpečně přeplněným a špinavým táborům i tristním životním podmínkám, přičemž v táboře bylo čtyřikrát více lidí, než byla jeho kapacita. Řecké orgány, EU a její členské státy musí okamžitě jednat, aby zajistily bezpečnost všech lidí. Intenzivní úsilí o přesun lidí do bezpečnějšího prostředí je nyní ještě naléhavější než kdy dříve. Tato tragédie následuje po znepokojivé zprávě, že nejméně 35 žadatelů o azyl mělo v Morii pozitivní test na COVID-19, kde je sociální odstup nemožný a absolutně nedostatečná hygiena. Řecká vláda dala celý tábor do karantény, ale takové opatření nelze v táboře kvůli životním podmínkám tisíců obyvatel vůbec provést," dodala Adriana Tidona.

Epizodu našeho podcastu o situaci uprchlíků v Řecku si můžete poslechnout zde. 

Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...