Saúdská Arábie konečně přezkoumá nespravedlivé rozsudky smrti mladých mužů

Článek

Trest smrti   Saúdská Arábie publikován 15.9.2020

Amnesty vítá slib Saúdské Arábie, přestože se jedná o krok "po lhůtě splatnosti" k dosažení spravedlnosti.

V oznámení zveřejněném na twitterovém účtu saudskoarabské Komise pro lidská práva nařídil státní zástupce této země přezkoumání rozsudků smrti tří mladých mužů, kteří byli v době zatčení nezletilí a hrozí jim bezprostřední riziko popravy. Ali al-Nimr, Abdullah al-Zaher a Dawood al-Marhoun, tři mladí šíitští aktivisté, byli v roce 2012 zatčeni jako děti a obviněni z trestných činů souvisejících s jejich účastí na protivládních protestech ve východní provincii Saúdské Arábie.

"Oznámení o přezkoumání rozsudků smrti proti těmto třem mladým mužům je významným a již dávno opožděným krokem k dosažení spravedlnosti. Vyzýváme saúdskoarabské orgány, aby zajistily, že veškerá následná řízení budou vedena spravedlivě, transparentně a otevřeně s přístupem k právnímu zastoupení."

Philip Luther, ředitel výzkumu Amnesty International pro Střední východ a severní Afriku

"Orgány musí rovněž zajistit, aby „přiznání“, která z nich byla získána mučením, nebyla použita v řízení proti nim. Rozhodující je, že by mladí muži neměli být znovu podrobeni hluboce vadnému procesu před Specializovaným trestním soudem, který byl zřízen k soudnímu stíhání osob obviněných z trestných činů souvisejících s terorismem. Orgány místo toho musí zajistit, aby jakékoli obnovené řízení proběhlo před řádným soudem. Oznámení o přezkoumání rozsudků smrti mladých mužů by rovněž nemělo být použito jako pokus o vylepšení obrazu země před mezinárodním společenstvím a listopadovým konáním summitu G20 v Rijádu."

"Saúdská Arábie používá trest smrti u řady trestných činů a v loňském roce dosáhly popravy děsivě vysokého počtu, kdy bylo usmrceno 184 osob. Vyzýváme saúdskoarabské úřady, aby zavedly oficiální moratorium na popravy jako první krok k úplnému zrušení trestu smrti," dodal Luther.

Aktuální petice

Saúdská Arábie

Trest smrti za účast na protestech. Rodiny mladíků se o rozsudcích dozvěděly z médií. Pomůžete?

Abdulláhovi ad-Derázímu a Džalálu Labbádovi hrozí bezprostřední poprava poté, co saúdskoarabský Nejvyšší soud tajně potvrdil jejich rozsudky smrti, aniž by informoval jejich rodiny nebo právníky. Oběma mladým mužům nebylo v době spáchání údajných trestných činů ještě 18 let a byli odsouzeni za trestné činy související s účastí na protivládních protestech po hrubě nespravedlivých procesech, které se opíraly především o přiznání ovlivněná mučením. Podpořte je podpisem petice.

Aktuální počet podpisů: 982 Náš cíl: 3000

Podepíšu