© PHANM DOAN TRANG / Facebook

Známá bojovnice za lidská práva z Vietnamu zatčena, hrozí jí mučení

  Článek

Ve Vietnamu došlo k zatčení Pham Doan Trang.

"Zatčení Pham Doan Trang je zavrženíhodné. Je vůdčí osobností v boji za lidská práva ve Vietnamu. Inspirovala nespočet mladých lidí, aby mluvili nahlas za více spravedlivý, férový a svobodný Vietnam." 

Ming Yu Hah, zástupce regionálního ředitele pro kampaně 

"Pham Doan Trang čelí bezprostřednímu riziku mučení a dalšího špatného zacházení ze strany vietnamských úřadů. Musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěna," dodal Hah. Pham Doan Trang čelila perzekuci kvůli své práci jako obránkyně lidských práv od svého návratu do Vietnamu v roce 2015. Už dříve musela být hospitalizována poté, co byla vystavena mučení a násilí po jejím svévolném zatčení v roce 2018.

Kontext

Podle očitých svědectví byla Pham Doan Trang zatčena ve svém bytě v noci 6. října 2020. Ve středu odpoledne úřady potvrdily, že byla obviněna podle článku 117 vietnamského trestního zákoníku, který trestá „tvorbu, ukládání, distribuci nebo šíření informací, dokumentů a údajů proti Vietnamské socialistické republice.“ Pokud bude usvědčena, hrozí ji až 20 let vězení. 

Pham Doan Trang je mezinárodně uznávaná autorka a obhájkyně lidských práv, na kterou se vietnamské úřady opakovaně zaměřovaly pouze kvůli jejímu mírovému uplatňování práva na svobodu projevu. Dne 13. července varovala Amnesty před hrozbami, kterým čelila. Dříve, 24. června, ministerstvo veřejné bezpečnosti ve Vietnamu ve zprávě státních médií označilo písemná díla Pham Doan Tranga za „protistátní propagandu“. Pham Doan Trang byla po zatčení za účast na koncertu v roce 2018 policií tvrdě zbita tak, že měla znetvořenou tvář.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2457 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...