© Lene Christensen / Amnesty International

Migrační aktuality – říjen 2020

  Článek

Migrace publikován 31.10.2020

Novinky z migrace

Aktuality říjen 2020

Migranti a uprchlíci byli vystěhováni z táborů v Bosně a Hercegovině

Bosenské úřady začaly počátkem října vyprazdňovat dočasná přijímací střediska pro migranty a uprchlíky a přestěhovaly stovky lidí do přeplněného vzdáleného zařízení, které je nedostatečně vybavené na zimu. Místní úřady v Bosně a Hercegovině stále nedokáží zajistit vhodné ubytování pro velké množství migrantů a žadatelů o azyl a odhaduje se, že alespoň jeden ze čtyř z nich žije mimo oficiální zařízení v lesích, opuštěných budovách a podél silnic poblíž hranic s Chorvatskem.

Více zde: https://www.euronews.com/2020/10/01/hundreds-of-migrants-evicted-from-un-run-camps-in-bosnia#_ga=2.201250217.643889174.1604959736-304525675.1598875515

 

USA navrhly snížit přijímání uprchlíků na nové minimum

Americká vláda navrhla přijmout ve fiskálním roce 2021 k přesídlení maximálně 15 000 uprchlíků, což je o 3 000 méně než strop 18 000 stanovený administrativou pro fiskální rok 2020, jehož platnost již vypršela. Program byl z velké části pozastaven kvůli pandemii COVID-19 na 5 měsíců a byl znovu zahájen v srpnu. Návrh na rok 2021 bude přezkoumán Kongresem. Agentura Reuters uvádí, že zahrnuje konkrétní alokace pro uprchlíky prchající před náboženským pronásledováním i pro ty z Iráku, kteří pomáhali Spojeným státům, a uprchlíky ze Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu, Hongkongu, Kuby a Venezuely. UNHCR odhaduje, že v roce 2021 bude přesídlení potřebovat více než 1,4 milionu uprchlíků.

Více zde a zde

 

Austrálie omezuje příjem uprchlíků

Australská vláda snížila svůj humanitární příjem uprchlíků o 5 000 osob ročně. Nový roční strop bude na příští 4 roky stanoven na 13 750 míst ročně, oproti současnému ročnímu stropu 18 750. Nový rozpočet také významně snižuje podporu pro žadatele o azyl a uprchlíky. Ministr pro přistěhovalectví Alan Tudge uvedl, že snížení odráží globální dopady koronaviru.

Více zde a zde

 

Zhoršující se podmínky pro žadatele o azyl na Lesbosu

Po 4 týdnech po požárech, které zničily přijímací středisko Moria na řeckém ostrově Lesbos, vyzval Uřad Vysokého Komisaře OSN pro Uprchlíky (UNHCR) k přijetí naléhavých opatření ke zlepšení životních podmínek pro 7 800 uprchlíků a žadatelů o azyl pobývajících na pohotovostních místech. UNHCR zdokumentoval kritické nedostatky v kanalizaci, přístupu k vodě, špatné hygienické podmínky a špatný přístup k zdravotní péči, které je třeba řešit před začátkem zimy.

Více zde

 

Navyšují se počty civilních obětí v Burkině Faso

Podle vládních úředníků militanti v polovině října při útocích na tři vesnice v severní Burkině Faso zabili nejméně 20 lidí, přičemž letos se počet civilních obětí v zemi činí již 1 000 osob. Podle záznamu, který dříve zveřejnil New York Times, bylo zjištěno, že pouze za prvních devět měsíců roku 2020 zaútočily militantní nájezdy na 982 civilistů. Militantní islámské násilí v zemi prudce vzrostlo od roku 2015 a počet lidí nucených prchnout ze svých domovů se za poslední rok zdvojnásobil na více než jeden milion, uvádí UNHCR.

Více zde a zde a zde

 

Tisíce osob uprchlo před boji v jižním Afghánistánu

Po týdnech těžkých bojů mezi Talibanem a vládními silami, kdy bojovníci Talibanu zahájili sérii útoků v hlavním městě provincie Lashkar Gah a v jeho okolí. Místní úřady odhadují, že 40 000 lidí uprchlo ze svých domovů. Úředník řekl agentuře AFP, že některé rodiny zůstaly pod širým nebem bez přístřeší.

Více zde: zde a zde

 

Ženy se statusem uprchlíka v celé Africe hlásí nárůst domácího násilí během pandemie COVID-19

Podle Mezinárodního záchranného výboru, téměř tři čtvrtiny uprchlických a vysídlených žen v 15 afrických zemích hlásily nárůst domácího násilí od začátku pandemie COVID-19. Zjištění jsou založena na průzkumu mezi 850 ženami žijícími ve východní Africe, západní Africe a oblasti Velkých jezer. Rovněž hlásily nárůst sexuálního násilí o 51 %.

Více zde a zde a zde

 

Vzrůstá počet uprchlíků a migrantů připlouvajících na Španělské Kanárské ostrovy

Více než 1 000 lidí, včetně žen a dětí, pobývá podle AP v nouzových stanech zřízených Červeným křížem v přístavu na španělském ostrově Gran Canaria. K nim se přidalo dalších 300 lidí zachráněných na moři. Více než 9 200 migrantů a žadatelů o azyl letos podstoupilo nebezpečnou plavbu po Atlantiku ze západní Afriky, podle údajů UNHCR, což je 700% nárůst oproti stejnému období loňského roku. Během cesty zemřelo nebo zmizelo dalších 500 lidí.

Více zde a zde

 

Pomoc v hodnotě 1,7 miliardy USD byla přislíbena pro Sahel

Mezinárodní dárci se dohodli, že poskytnou pomoc ve výši 1,7 miliardy USD, aby pomohli zastavit rychle se zhoršující humanitární krizi v oblasti střední a západní Afriky, kde bylo v letošním roce násilím vysídleno přibližně 650 000 lidí. Šéf UNHCR Filippo Grandi uvedl, že je zapotřebí „Marshallův plán“, aby se zabránilo dalšímu vysídlení v regionu.

Více zde a zde a zde

 

Plavba přes Atlantik si vyžádala další desítky životů

Nejméně 140 lidí se utopilo poté, co jejich člun začal hořet a potopil se u senegalského pobřeží. Dřevěná loď, která přepravovala asi 200 lidí, měla údajně směřovat na španělské Kanárské ostrovy, když se oheň, který začal v motoru, rozšířil na sudy s palivem, které poté explodovalo. Podle senegalského ministerstva obrany dvě námořnická plavidla a místní obyvatelé dřevěných lodí zachránili 59 přeživších. IOM tragédii popsala jako nejsmrtelnější ztroskotání lodi zaznamenané v tomto roce.

Více zde a zde a zde

 

Kamerunský útok na školu je důsledkem zanedbaného konfliktu

Útočníci vyzbrojení zbraněmi a mačetami zaútočili o víkendu na dvojjazyčnou školu v kamerunském jihozápadním region a zabili 8 dětí a zranili 13 dalších. Útok, ke kterému došlo v oblasti, kde separatistické ozbrojené skupiny bojují s vládními silami téměř čtyři roky. Skupiny pro lidská práva obvinily obě strany ze zabíjení civilistů a krize v zemi přinutila více než 700 000 Kamerunců uprchnout ze svých domovů, přičemž téměř 60 000 překročilo hranici do Nigérie. AFP uvádí, že školy byly v konfliktu použity jako „válečné zbraně“, což vedlo k uzavření většiny státních škol.

Více zde a zde

 

Rostoucí hlad ohrožuje děti v syrském Idlíbu

V syrské provincii Idlíb na severozápadě země narůstá podvýživa dětí. To se děje téměř rok poté, co vládní ofenzíva v regionu donutila miliony lidí odejít z jejich domovů. Rostoucí ceny potravin v celé zemi spolu s ekonomickými dopady pandemie COVID-19 a devalvací syrské libry byly umocněny masovým vysídlením na severozápadě ovládaném opozicí.

 

Kanaďané jsou stále otevřenější k přijímání migrantů a uprchlíků

Postoj Kanaďanů k migrantům a uprchlíkům je stále pozitivnější, i přestože pandemie COVID-19 způsobila, že mnoho lidí přišlo o práci a země čelí špatným ekonomickým vyhlídkám. Podle nové studie firmy Environics Institute, tak velká většina Kanaďanů nadále považuje migranty za klíčové pro ekonomiku a necítí, že by brali práci jiným Kanaďanům.

Více zde

 

 

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3475 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...