© AFP

EU: Vyšetřování evropské spoluúčasti na násilí proti migrantům a uprchlíkům na chorvatské hranici

Článek

Migrace publikován 1.12.2020

Úřad evropského veřejného ochránce práv se 10. listopadu rozhodl zahájit vyšetřování založené na stížnosti Amnesty International podané v září 2020 s argumentem, že Evropská komise nezajistila dodržování základních práv v souvislosti s operacemi správy hranic financovanými z fondů EU. Amnesty upozorňuje na to, že Komise dlouhodobě zavírala oči před zprávami o dlouhodobém týrání uprchlíků a migrantů na chorvatských hranicích.

Četné zprávy za poslední tři roky, včetně zprávy Amnesty International, odhalily, jak chorvatská policie běžně útočí na muže, ženy a adolescenty, kteří do země přicházejí. V říjnu Dánská rada pro uprchlíky (Danish Refugee Council) zdokumentovala řadu případů brutálního bití, mučení, ponižování a případu sexuálního napadení osob zadržených uvnitř chorvatského území.

Ředitelka kanceláře evropských institucí Amnesty International Eve Geddie se k tomu vyjádřila:

Doufáme, že vyšetřování veřejného ochránce práv přiměje Komisi, aby přijala opatření k tomu, aby pomoc od EU pro operace na hranicích nebyla využívána I k násilí a špatnému zacházení s muži, ženami a dětmi na evropských hranicích.

Aktuální petice

Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

Aktuální počet podpisů: 3475 Náš cíl: 4000

Podepíšu