© Ian Taylor

Další útok na LGBTI+ komunitu v Maďarsku, homofobní zákon prošel

  Článek

LGBTI   Maďarsko publikován 17.12.2020

Úterní hlasování v maďarském parlamentu vzalo LGBTI+ lidem právo na adopci.

15. prosince maďarský parlament odhlasoval změny zakazující adopci dětí párům stejného pohlaví a doplněk ke konstituci ustavující, “že matka je žena a otec je muž” a že stanovuje, že pohlaví dětí je určeno při porodu a později nemůže být měněno, což stigmatizuje transgender a intersex osoby v Maďarsku.

„Útočení těmito novými diskriminačními, homofobními a transfobními zákony je součást pokračujícího napadání LGBTI+ lidí maďarskou vládou,“ uvedl David Vig, ředitel maďarské Amnesty. Přijetí legislativních změn, které nadále omezují práva LGBTI+ lidí, navazuje na květnové kroky vlády, kdy odsouhlasila zákon, který zakazuje legální uznání pohlaví transsexuálů. Schválená 9. novela ústavy bude dále stigmatizovala transsexuály v Maďarsku. 

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...