Historický úspěch: Argentina schválila legalizaci interrupcí

  Článek

Moje tělo moje práva   Argentina publikován 4.1.2021

Argentina se stala teprve třetí jihoamerickou zemí, kde bude interrupce legální.

Amnesty vítá přelomové přijetí zákona v Argentině. To umožní legální ukončení těhotenství až do 14. týdne. Jedná se o úspěch, který může sloužit jako inspirace pro ostatní země v regionu a po celém světě k posunu směrem k uznání přístupu k bezpečným a legálním potratům - a tím zajistit lidská práva žen, dívek a všech osob s reprodukční schopností. 
"Toto je vítězství ženského hnutí v Argentině, které za svá práva bojuje po celá desetiletí." Mariela Belski, výkonná ředitelka Amnesty Argentina "Osoby, které se rozhodnou ukončit těhotenství, budou mít nyní bezpečnou a kvalitní službu. Dnes jsme se posunuli jako společnost. Amnesty bude usilovat o to, aby stát zaručil dodržování zákonných potratů v celé zemi, “ dodala Belski. 
Návrh byl v Senátu přijat 38 hlasy pro, 29 proti a jedna osoba se zdržela. Podporu získal z více stran napříč politickým spektrem. Zákon uznává právo všech osob s reprodukční schopností přijímat svobodná a informovaná rozhodnutí o vlastních orgánech a umožňuje argentinskému státu pokročit v plnění závazků v oblasti veřejného zdraví a lidských práv. 
"Argentina dnes učinila symbolický krok vpřed v obraně práv žen, dívek a lidí s reprodukční schopností. Vyslala rovněž silnou zprávu a naději pro celý náš kontinent: že můžeme změnit směr proti kriminalizaci interrupcí a proti tajným potratům, které představují vážná rizika pro zdraví a životy milionů lidí. Zákon, který dnes přijal argentinský kongres, a enormní úsilí ženského hnutí k jeho dosažení jsou inspirací pro Severní a Jižní Ameriku i pro svět,“ uvedla Erika Guevara-Rosas, americká ředitelka Amnesty.

Aktuální petice

  Argentina

Argentinský právník je nespravedlivě ve vězení kvůli kritice ústavní reformy. Pomůžete?

Alberto Nallar je právník a obránce lidských práv. Kritizoval spornou ústavní reformu a účastnil se protestů proti jejímu zavedení. Kvůli svým aktivitám byl obviněn z pobuřování a odsouzen ke třem a půl roku vězení. Zastaňte se ho podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 168 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...