© AFP

Nejméně 100 mrtvých v další vlně násilí proti etnickým menšinám v Etiopii

  Článek

Amnesty reaguje na děsivé zabití nejméně 100 lidí ozbrojenými útočníky v etiopském regionu Benishangul-Gumuz ráno 23. prosince.

Mluvili jsme telefonicky s pěti přeživšími útoku a s jedním úředníkem z okresu Bulen, kteří popsali, jak ozbrojení členové etnické skupiny Gumuz zaútočili na domy lidí z komunit Amhara, Oromo a Shinasha, od páté hodiny ráno. Pachatelé zapálili domy, bodali a stříleli lidi.

"Tento brutální útok na obyvatele Amhara, Oromo a Shinasha ve vesnicích v Benishangul-Gumuz naléhavě ukazuje, že etiopská vláda musí jednat s cílem zastavit násilí vůči etnickým menšinám."

Fisseha Tekle, etiopský výzkumník Amnesty

 

Doposud bylo hlášeno nejméně 100 úmrtí. S desítkami těch, kteří jsou dosud pohřešováni - počet obětí pravděpodobně vzroste. Tento strašný útok musí být neprodleně vyšetřen. Pachatelé musí být postaveni před soud a etiopské úřady musí deklarovat, že tento druh násilí nebude tolerován. 

„I když Amnesty není schopna ověřit totožnost pachatelů, zdá se, že tento útok je posledním atakem proti lidem z etnických menšin v tamní oblasti. Od září 2020 došlo k několika vlnám násilí zaměřeného na obyvatele etnických menšin Amhara, Šinasha, Oromo a Agew v regionu Benishangul-Gumuz. V září provedli ozbrojení lidé několikanásobné útoky při nichž došlo k zabití nejméně 45 lidí a vysídlení tisíců lidí. Dnešní útok přišel necelých 24 hodin poté, co etiopský předseda vlády diskutoval o bezpečnostních a usmiřovacích snahách, které však byly tímto masakrem podkopány," dodal Tekle. 

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...