© 2019 SOPA Images

V Polsku začal soudní proces s Elžbětou Podlešnou

  Článek

LGBTI   Polsko publikován 19.1.2021

Ve středu 13. ledna začal u okresního soudu v Płocku soudní proces s aktivistkami, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií s duhovou svatozáří.

Anna, Joana a Elžbieta jsou aktivistky a obránkyně lidských práv v Polsku. Již mnoho let se staví proti nenávisti a diskriminaci a bojují za spravedlivé Polsko.

 

Všechny tři ženy teď čelí obvinění z „urážky náboženského cítění“ a hrozí jim až dva roky vězení, případně pokuta.

 

Podlešnou přišla policie zatknout přímo do jejího bytu brzy ráno. Při domovní prohlídce jí zabavila osobní věci, včetně počítače a psycholožku několik hodin držela ve vazbě.

Ta za protiprávní zadržení vloni dostala finanční odškodnění.

 

Paragraf o urážce náboženského cítění je v Polsku využíván čím dál častěji. V roce 2020 se v souvislosti s ním řešilo 146 kauz, o rok dříve 136 a v roce 2018 to bylo 90 případů.

Aktuální petice

  Polsko

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

V lednu 2022 byly Elžbieta, Anna a Joanna zproštěny viny po vleklém soudním řízení jemuž předcházelo obvinění z "urážky náboženského přesvědčení". Jednalo se již o druhý osvobozující rozsudek, přesto se úřady proti němu odvolaly ke kasačnímu soudu a všem třem ženám tak opět hrozí vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 4892 Náš cíl: 6000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...