Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images

Násilí proti pokojným protestujícím v Rusku pokračuje. Tisíce zatčených

  Článek

Amnesty odsuzuje násilí na pokojných protestujících během nedělních demonstrací po celém Rusku. Zatčeno bylo více než čtyři tisíce lidí.

Včerejší zatýkání a násilné rozehnání protestů jsou nejnovějším zásahem ruských úřadů proti pokojným demonstrantům požadujícím propuštění opozičníka Alexeje Navalného. Všichni demonstranti zadržovaní včera v Moskvě i dalších ruských městech musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Veškeré případy nezákonného použití policejní síly musí být okamžitě a účinně vyšetřeny.

"Ruské úřady v posledních týdnech zatkly tolik lidí, že detenčním centrům v Moskvě došlo místo a pokojní protestující jsou zadržováni i v deportačních zařízeních. Pokus o umlčení každého kritika v zemi je prohranou hrou - ruské úřady by místo toho měly uznat, jakou důležitost mají práva na svobodu pokojného shromažďování a projevu pro rostoucí počet Rusů, a umožnit jim vyjádřit své názory bez obav z odvetných trestů,“ uvedla Natalia Zviagina, ředitelka moskevské kanceláře Amnesty. 

"Kreml vede válku proti lidským právům lidí v Rusku a potlačuje výzvy protestujících po svobodě a změně. Jedná se o zoufalý pokus umlčet kritiku a je třeba s ním přestat."

Natalia Zviagina, ředitelka moskevské kanceláře Amnesty

 

"Všichni pokojní demonstranti a aktivisté zadržení za pokojnou účast na protestech jsou vězni svědomí a musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Policie musí přestat používat nezákonnou sílu a místo toho musí dodržovat svůj závazek chránit lidská práva ruského lidu,“ dodala Zviagina.

 

Kontext

31. ledna bylo v Moskvě, Petrohradu a dalších ruských městech zadrženo nejméně 4 000 pokojných demonstrantů během brutálních rozehnání shromáždění požadujících propuštění populární opoziční osobnosti a vězně svědomí Alexeje Navalného. Tím se počet zadržených za protesty v minulém týdnu zvýšil na více než 8 000. Počet zadržených osob, které byly v Moskvě během předchozí vlny protestů 23. ledna „administrativně zatčeny“, byl tak vysoký, že zadržovací střediska byla přeplněná a více než 100 zadržených bylo umístěno do zařízení dočasného zadržení, kde jsou zadržováni cizí státní příslušníci čekající na vyhoštění.

Před nedělním dnem protestů úřady zatkly desítky předních opozičníků a spolupracovníků Alexeje Navalného z protikorupční nadace na základě mnoha falešných trestních a správních obvinění. Bratr Alexeje Navalného Oleg, právník Nadace pro boj proti korupci Lyubov Sobol, vedoucí moskevského ústředí Oleg Stepanov, členka punkové skupiny Pussy Riot Maria Alyokhina a představitelka svazu Aliance lékařů Anastasia Vasilyeva zůstanou ve vazbě nejméně do 23. března poté, co byli absurdně obviněni z porušení hygienických a epidemiologických norem podle článku 236 ruského trestního zákoníku.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2259 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...