Tibeťan Taši Wangčuk je na svobodě

Článek

Vězeň svědomí a obránce lidských práv Taši Wangčuk je volný. Taši strávil pět let nespravedlivě ve vězení jenom proto, že hájil právo Tibeťanů na vzdělání v rodném jazyce.

Tašiho zatkla policie v roce 2016, krátce poté, co v New York Times vyšla reportáž „Tibetská cesta ke spravedlnosti“ – ta dokumentuje cestu Tašiho do Pekingu, kde se snažil podat žalobu proti místním úřadům za porušování čínské ústavy. V ní je uvedeno, že všechny čínské etnické skupiny „mohou svobodně užívat a rozvíjet svůj mluvený i psaný jazyk“. Ve skutečnosti je ale v Tibetu na školách systematicky upřednostňována výuka v čínštině na úkor tibetštiny. Čínština je také nuceně využívána na úřadech, v zaměstnání nebo v nemocnicích.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.