© Daniel James, Unsplash

Duha nad Japonskem. Soud se zastal stejnopohlavních párů, nemožnost uzavírat manželství je protiústavní

Článek

LGBTI   Japonsko publikován 18.3.2021

Japonský soud ve středu 17. března označil za protiústavní, že stejnopohlavní páry nemohou v zemi uzavírat manželství. Soud uvedl, že to odporuje rovnosti osob před zákonem. Gay a lesbické páry tak dosáhly prvního symbolického vítězství k cestě za manželstvím.

Dne 17. března okresní soud v Sapporu rozhodl o žalobě podané třemi páry osob stejného pohlaví na Hokkaidu, které požadovaly jeden milion jenů (přibližně 9 160 USD) za psychologickou újmu způsobenou nedbalostí vlády kvůli neschválení ústavy, která by jim umožnila uzavřít manželství. Rozhodnutí soudu uvádí, že japonská vláda porušila článek 14 japonské ústavy, který zaručuje právo na rovnost. Soud však uvedl, že žalobci nemají nárok na náhradu škody. Japonsko při plnění svých závazků respektovat a chránit lidská práva LGBTI+ lidí zaostává. Toto rozhodnutí může vytvořit důležitý precedens pro podobné případy v zemi.

"Rozhodnutí soudu, že japonská vláda jedná diskriminačním a protiústavním způsobem tím, že nedovoluje stejnopohlavním párům uzavřít manželství, je průkopnickým krokem pro páry stejného pohlaví v úsilí o dosažení stejných práv."

Suki Chung, regionální koordinátorka kampaní Amnesty

"Vláda musí přestat zdržovat a naopak důkladně přezkoumat všechny související zákony, politiky a postupy, aby ukončila diskriminaci párů stejného pohlaví ve všech oblastech života," dodala Chung.

Japonsko dosud nezavedlo vnitrostátní právní předpisy k odstranění diskriminace na základě sexuální orientace, genderové identity a intersexuálního postavení. Amnesty nadále vyzývá japonskou vládu, aby dbala na práva LGBTI+ osob a zavedla komplexní národní legislativu, která konkrétně zakáže diskriminaci na základě sexuální orientace, genderové identity a intersexuálního postavení.

Aktuální petice

Polsko

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

V lednu 2022 byly Elžbieta, Anna a Joanna zproštěny viny po vleklém soudním řízení jemuž předcházelo obvinění z "urážky náboženského přesvědčení". Jednalo se již o druhý osvobozující rozsudek, přesto se úřady proti němu odvolaly ke kasačnímu soudu a všem třem ženám tak opět hrozí vězení.

Aktuální počet podpisů: 4890 Náš cíl: 6000

Podepíšu