© ericjamesward

Stav lidských práv na Kubě v roce 2020

  Článek

Mezi informacemi o nedostatku potravin úřady nadále potlačovaly všechny formy nesouhlasu s režimem, včetně věznění nezávislých umělců, novinářů a členů politické opozice.

PRÁVO NA JÍDLO

Po celý rok se objevovaly zprávy o nedostatku potravin a dalšího základního zboží, což vedlo vysoké vládní úředníky, aby vyzvali Kubánce k pěstování více svého vlastního jídla. Na základě potravinové situace vytvořil v září umělec „Yulier P“ v ulicích hlavního města Havany grafiku obrazu někoho, kdo jí vlastní kosti. Navzdory doporučení OSN k upuštění od sankcí s cílem zajištění přístupu k potravinám a základním zdravotnickým materiálům (aby bylo možné adekvátně reagovat na pandemii COVIDu-19), USA nadále na zemi uvalovaly ekonomické embargo.

PRONÁSLEDOVÁNÍ DISENTU A KRITIKŮ

Úřady nadále potlačovaly všechny formy nesouhlasu a věznily politické odpůrce, nezávislé novináře i umělce. V dubnu úřady propustily José Daniela Ferrera Garcíu, hlavního představitele neoficiální politické opoziční skupiny Patriotic Union of Cuba (UNPACU) a bývalého vězně svědomí, který byl uvězněn v říjnu 2019 a souzen 26. února před soudem plným nesrovnalostí. Kubánské úřady zabránily tisku, EU i Amnesty International ve sledování jeho procesu.

SVOBODA PROJEVU

Zprávy nezávislých novinářů pokutovaných za zprávy o COVIDu-19 a jeho dopadu na zemi vedly k výzvám, aby prezident Miguel Díaz-Canel přijal okamžitá opatření k zajištění svobody tisku. Občanská společnost a novináři během roku rovněž vyjádřili znepokojení nad vládním nařízením zpřísňujícím kontrolu a cenzuru online obsahu, zejména během pandemie. V březnu byla novinářka Cubanet Camila Acosta několik hodin zatčena a byla jí uložena pokuta za sdílení informací na Facebooku. V září byla znovu zatčena a hrozilo jí další stíhání za protest proti vládnímu nařízení. Dne 4. září úřady propustily nezávislého novináře ze společnosti Cubanet, 63 letého Roberta Quiñonese Hacese. V roce 2019 byl souzen a odsouzen k jednomu roku vězení za odpor a "neposlušnost" kvůli jeho novinářské práci. Institut pro podávání zpráv o válce a míru a Výbor pro ochranu novinářů důsledně požadovaly jeho propuštění, zejména v souvislosti s jeho věkem a zvýšeným rizikem fatálního dopadu případného onemocnění nemocí COVID-19. 

Roberto Quiñones publikoval články o svých vězeňských podmínkách, včetně přeplněnosti, špatné kvality jídla a vody i nedostatku adekvátní lékařské péče. Úřady po celý rok obtěžovaly a zastrašovaly členy hnutí San Isidro - složené z umělců, básníků, LGBTI+ aktivistů, akademiků a nezávislých novinářů. Její členové byli v čele dekretu 349, který představuje cenzuru umělců. Akce úřadů symbolizovala pokračující represe kubánského režimu. Luis Manuel Otero Alcántara, klíčový vůdce hnutí, byl v březnu uvězněn na dva týdny, údajně obviněn z „urážky symbolů vlasti“ (článek 203 trestního zákoníku). V listopadu si hnutí San Isidro získalo mezinárodní pozornost, když členové drželi hladovku a požadovali propuštění rappera Denise Solísa Gonzáleze, který byl odsouzen k osmiměsíčnímu vězení za „pohrdání“. Po policejní razii v sídle hnutí ve Staré Havaně - která podle oficiálních novin Kuby proběhla kvůli údajnému porušení zdravotních předpisů souvisejících s COVID-19, vzaly úřady Luise Manuela Otera Alcántaru znovu na několik dní do vazby a zadržely také akademičku Anamel Ramos González přibližně na 12 hodin. V reakci na razii uspořádaly stovky umělců a intelektuálů 27. listopadu před ministerstvem kultury ojedinělý protest a zajistili si neobvyklé publikum s náměstkem ministra kultury. Asi dva týdny po protestu bylo více než 10 nezávislých novinářů a členů organizace 136, včetně Luise Manuela Otera Alcántary a Anamel Ramos González, podrobeno neustálému dohledu. Pokud opustili své domy, čelili zatčení policií - tedy v zásadě domácí vězení, což je v rozporu s mezinárodním právem.

Aktuální petice

  Kuba

Bývalý učitel a kritik kubánské vlády nespravedlivě ve vězení. Zastaňte se ho podpisem petice

Pedro Albert Sánchez, bývalý učitel a obránce lidských práv, je od loňského listopadu neoprávněně vězněn kubánskými úřady navzdory tomu, že mu byla diagnostikována rakovina. Během pobytu ve vězení je mu navíc odpírána potřebná zdravotní péče. Jedná se přitom o vězně svědomí, který je za mřížemi pouze proto, že v minulosti využil svých práv na svobodu projevu a pokojné shromažďování. Naléhavě žádáme kubánské úřady, aby Pedra Alberta Sáncheze okamžitě a bezpodmínečně propustily a urychleně mu zajistily přístup k odpovídající zdravotní péči.

 

Aktuální počet podpisů: 1740 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...