© MAXIM ZMEYEV/AFP via Getty Images

Amnesty vysvětluje svůj postoj k politickému vězni Alexeji Navalnému

  Článek

Amnesty definuje vězně svědomí jako osobu, která byla zbavena svobody pouze z důvodu svého přesvědčení nebo z diskriminačních důvodů týkajících se etnického původu, sexuality, pohlaví nebo jiné identity dané osoby a za předpokladu, že osoba nepoužívala nebo neobhajovala násilí nebo nenávist.

Amnesty se postavila proti zatčení a uvěznění Alexeje Navalného v Moskvě v lednu 2021 a opakovaně jsme vyzývali k respektování práv demonstrantů i k nezávislému vyšetřování údajné otravy Alexeje Navalného a jeho okamžité propuštění. Amnesty použila výraz vězeň svědomí po jeho zatčení, aby zdůraznila nespravedlivou povahu jeho zadržení a náš nesouhlas s jeho neopodstatněným stíháním. 
Náš postoj k těmto represivním činům ruských úřadů se nezměnil a trvá. Následně však byly v hnutí Amnesty vzneseny obavy ohledně označení Navalného jako vězně svědomí - vzhledem k tomu, v minulosti zveřejnil prohlášení, která lze označit jako obhajobu nenávisti či podněcování k ní. Amnesty se rozhodla případ znovu posoudit a provedla důkladnou kontrolu důkazů. Po nezávislém zkoumání jsme dospěli k závěru, že jsme udělali chybu v našem počátečním rozhodnutí označit Navalného vězněm svědomí pouze na základě jeho nespravedlivého zatčení a zadržení. Přikládali jsme nedostatečnou váhu některým jeho předchozím komentářům, které, pokud si je Amnesty vědoma, doposud veřejně neodvolal. 
Došli jsme tedy k závěru, že některé z jeho dřívějších komentářů lze označit jako obhajobu nenávisti, což je v rozporu s naší definicí vězně svědomí. Přijali jsme proto interní rozhodnutí, abychom tento termín u Navalného v budoucnu nepoužívali. To, že se Amnesty rozhodla přestat označovat Alexeje Navalného jako vězně svědomí, však nemá vůbec žádný vliv na to, že Navalnyj byl nezákonně zadržen a stíhán pouze za to, že uplatnil právo na svobodu projevu. Na jeho případu budeme nadále pracovat.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2239 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...