© Amnesty International

Cena Disturbing the Peace Award 2021 zná nominované

Zprávy

Nadace Knihovny Václava Havla uděluje cenu Disturbing the Peace Award odvážným spisovatelům, kteří byli nespravedlivě potrestáni za to, že se postavili autoritářským režimům. Česká Amnesty letos patří k nominujícím institucím.

Cena je určena spisovatelům a spisovatelkám (za beletrii, poezii a nežurnalistickou literaturu faktu), kteří sdílejí hodnoty Václava Havla, českého dramatika, který byl za svůj odpor proti komunistickému režimu v Československu vězněn a později zvolen prvním prezidentem demokratického Československa.

Pětici nominovaných pro rok 2021 tvoří:

- Yirgalem Fisseha Mebrahtu, jedna z nejvýznamnějších eritrejských básnířek a spoluzakladatelka známého literárního klubu Adi-Kei (Eritrea, žijící v Německu)

- Oleg Sencov, filmař a spisovatel (Ukrajina)

- Dmitrij Strocev, básník a nakladatel (Bělorusko)

- Anand Teltumbde, vědec, spisovatel a aktivista za občanská práva (Indie, ve vězení)

- Marcia Tiburi, spisovatelka a filozofka (Brazílie, žije v USA a v Evropě)

Součástí ceny je i finanční odměna 5 000 dolarů a pokud to okolnosti dovolí - spisovatelský pobyt v Praze připravený ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Cenu předá renomovaný východoevropský spisovatel a bývalý disident Adam Michnik během výročního galavečera nadace 23. září 2021 v Bohemian National Hall v New Yorku.

Nominace letos poskytly následující instituce:

Amnesty International ČR

PEN International