© NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images

Rok kontroverzního zákona v Hongkongu: Konec svobody a lidských práv

  Report

Rok od přijetí kontroverzního zákona o národní bezpečnosti vydává Amnesty nový výzkum, který potvrzuje, že zákon „ve jménu národní bezpečnosti“ vytvořil z místa oblast bez ochrany základních lidských práv a svobod.

Zákon přijatý 30. června 2020 poskytl orgánům volnou ruku k nelegální kriminalizaci disentu a zbavení práv těch, proti kterým je zaměřen. 

"Po roce zákona o národní bezpečnosti je Hongkong na rychlé cestě k tomu, aby se stal policejním státem s dramatickou situací v oblasti lidských práv," řekl Yamini Mishra, regionální ředitel Amnesty International pro asijsko-pacifickou oblast.

"Od politiky přes kulturu, vzdělávání až po média tento zákon infikoval každou část hongkongské společnosti a vyvolal atmosféru strachu, která nutí obyvatele dvakrát si rozmyslet, co říkají, co tweetují a jak žijí svůj život. Hrozí, že výsledek této rozsáhlé a represivní legislativy bude, že se z města stane místo bez dodržování lidských práv, které bude čím dál více připomínat pevninskou Čínu."

Yamini Mishra, regionální ředitel Amnesty International pro asijsko-pacifickou oblast

 

"Hongkonská vláda musí přestat používat svou příliš širokou definici „ohrožení národní bezpečnosti“ pro plošné omezování svobod," dodal Yamini Mishra. Na základě analýzy soudních rozsudků, poznámek ze soudních jednání a rozhovorů s aktivisty, ukazuje nový výzkum Amnesty, jak byla legislativa za posledních 12 měsíců použita k provádění široké škály porušování lidských práv. Vláda opakovaně zneužívala „národní bezpečnost“ jako záminku k ospravedlnění cenzury, obtěžování, pronásledování, zatýkání a stíhání. Existují jasné důkazy, které naznačují, že takzvané záruky lidských práv stanovené v kontroverzním zákoně nemají reálně žádný význam.

 

Zrušení kauce porušuje právo na spravedlivý proces 

Dne 1. července 2020, prvního dne platnosti zákona, zatkla policie více než 300 demonstrantů, z toho 10 pro podezření z porušení nového zákona. Od té doby vláda nadále zatýkala a obviňovala jednotlivce podle nového zákona pouze proto, že využili svých práv na svobodu projevu, pokojné shromažďování a sdružování. 

"Břemeno leží rovněž na OSN, aby zahájila naléhavou debatu o zhoršující se situaci v oblasti lidských práv v Číně, a to i pokud jde o zákon o národní bezpečnosti v Hongkongu," říká Yamini Mishra.

 

Kontext

Zákon o národní bezpečnosti byl jednomyslně schválen a přijat v Hongkongu dne 30. června 2020 bez jakékoli formální a smysluplné veřejné debaty. Zákon se zaměřuje na údajné činy „separatismu“, „rozvratu státní moci“, „teroristické činnosti“ a „spolupráce se zahraničními nebo vnějšími silami za účelem ohrožení národní bezpečnosti“. Tato rozsáhlá definice „národní bezpečnosti“ postrádá konkrétní a právní předvídatelnost a je libovolně používána jako záminka k omezení lidských práv na svobodu projevu, pokojné shromažďování i sdružování a slouží k potlačení disentu i politické opozice. Svévolné uplatňování zákona a nepřesné definice trestního práva účinně znemožňují zjistit, co, kdy a jak by mohlo být považováno za jeho porušení, což má za následek okamžitý a extrémní důsledek na situaci v celém Hongkongu od prvního dne, kdy vešel v platnosti. V období od 1. července 2020 do 29. června 2021 policie v souvislosti s tímto zákonem zatkla nejméně 118 osob. K 29. červnu 2021 bylo formálně obviněno 64 osob, z nichž 47 je v současné době ve vazbě.

Nový výzkum Amnesty o situaci v Hongkongu (EN) PDF

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3895 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...