@ OCMediaorg / Twitter

Úřady v Gruzii nedokázaly ochránit duhový pochod, násilí dostalo volný průchod

  Zprávy

LGBTI   Gruzie publikován 8.7.2021

Pride pochod, který se měl konat 5. července 2021 ve městě Tbilisi, byl zrušen poté, co se v centru města shromáždil násilný dav jeho odpůrců.

Členové homofobního davu vyšplhali na balkon kanceláře Tbilisi Pride, roztrhali duhovou vlajku, rozbili okna a nakonec budovu vyrabovali. Zaměstnanci Shame Movement, kteří organizátory Tbilisi Pride hostili, se museli evakuovat. Podle zpráv z médií byli policisté přítomni jen v malém počtu a nebyli schopni nijak efektivně zasáhnout. Několik žurnalistů, kteří kvůli pochodu přijeli pracovně, se stali svědky incidentu, a násilný dav napadl nakonec i je. 

Ministerstvo vnitra ve svém prohlášení uvedlo, že zahájilo vyšetřování v případech „narušování profesní činnosti novinářů“ (čl. 154 gruzijského trestního zákoníku) a „násilí“ (čl. 126). Ministerstvo zároveň vyzvalo organizátory akce, aby s ohledem na „rozsah“ pokračujících protidemonstrací pochod pořádali jinde než v „otevřeném veřejném prostoru“. 

„Agrese proti organizátorům Tbilisi Pride, aktivistům i novinářům je tak politováníhodná, jak byla i předvídatelná. Gruzijské orgány nesou zodpovědnost za to, že nedokázaly zajistit bezpečí účastníků, ochránit jejich právo na svobodu projevu a také jejich právo na pokojné shromažďování. Namísto předvídání podobné situace a zajištění přiměřené reakce na případné násilí nasadila vláda do služby nedostatečné množství policistů. Než aby průběh akce a LGBTI+ komunitu policie chránila organizovaně, zasahovala pouze v případě násilných útoků,“ uvedl Denis Krivosheev, zástupce ředitele Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

„Režim musí věci uvést na pravou míru. Útoky na členy LGBTI+ komunity a organizátory Tbilisi Pride by měl veřejně odsoudit a dát jasně najevo, že takové násilí je trestným činem a nebude tolerováno. Úřady by měly pohotově prošetřit útoky a pachatele hnát k odpovědnosti před soudem. Pokud úřady opět selžou v postihování násilí páchaného na gayích, podpoří beztrestnost a vzbudí tak dojem, že jsou podobné útoky v pořádku, čímž by jen vydláždily cestu další agresi vůči příslušníkům LGBTI+ komunity, aktivistům a organizacím."

Denis Krivosheev, zástupce ředitele Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii

 

„Úřady si dokonce dovolily přenést zodpovědnost za homofobní útoky na samotné organizátory pochodu tím, že místo poskytnutí dostatečné ochrany je urgovaly, aby pochod zrušili. Navíc pravidelně selhávají v plnění svých povinností tím, že násilné incidenty dostatečně nevyšetřují a nechávají tak pachatele uniknout bez trestu,“ dodal Krivosheev.

Aktuální petice

  Polsko

Zákony musí chránit polskou LGBTI+ komunitu před násilím!

Polská vláda stále nepodnikla adekvátní kroky k ochraně LGBTI+ osob. V říjnu 2022 Jarosław Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) během projevu pronesl, že se v duhových rodinách s dětmi zachází jako se psy nebo kočkami.

 

Aktuální počet podpisů: 2983 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...