Proběhne další slyšení v případu tureckých studentů Melike a Özgüra

Článek

Turecko publikován 15.7.2021

V pátek 16.7. se uskuteční další slyšení v případu tureckých studentů Melike a Özgüra, kteří v kampusu Technické univerzity Blízkého východu (METU) v Ankaře od roku 2011 pravidelně pořádali Pride – akci na podporu LGBTI+ komunity.

V roce 2019 univerzita Pride nepovolila, studenti místo pochodu uspořádali pokojný „protest v sedě“, který ale rozehnala policie. Několik studentů a jeden akademik byli zadrženi, osmnáct lidí, včetně Melike a Özgüra stále čelí trestnímu stíhání. A to i přesto, že správní soud nedávno zákaz univerzity vztahující se k Pridu zrušil.

Před prosincovým slyšením došlo ke změně státního zástupce, studenti tedy neočekávají, že soudce v pátek vydá konečné rozhodnutí a upínají síly zejména k závěrečnému slyšení, jenž by mělo brzy následovat.

Amnesty se nadcházejícího slyšení také zúčastní, budeme rovněž živě vysílat ze soudní síně. Můžete nás sledovat na Twitteru @aforgutu nebo na webu: https://www.amnesty.org.tr/icerik/odtu-onur-yuruyusu-davasi