© Amnesty International

Proběhne další slyšení v případu tureckých studentů Melike a Özgüra

  Článek

  Turecko publikován 15.7.2021

V pátek 16.7. se uskuteční další slyšení v případu tureckých studentů Melike a Özgüra, kteří v kampusu Technické univerzity Blízkého východu (METU) v Ankaře od roku 2011 pravidelně pořádali Pride – akci na podporu LGBTI+ komunity.

V roce 2019 univerzita Pride nepovolila, studenti místo pochodu uspořádali pokojný „protest v sedě“, který ale rozehnala policie. Několik studentů a jeden akademik byli zadrženi, osmnáct lidí, včetně Melike a Özgüra stále čelí trestnímu stíhání. A to i přesto, že správní soud nedávno zákaz univerzity vztahující se k Pridu zrušil.

Před prosincovým slyšením došlo ke změně státního zástupce, studenti tedy neočekávají, že soudce v pátek vydá konečné rozhodnutí a upínají síly zejména k závěrečnému slyšení, jenž by mělo brzy následovat.  

Amnesty se nadcházejícího slyšení také zúčastní, budeme rovněž živě vysílat ze soudní síně. Můžete nás sledovat na Twitteru @aforgutu nebo na webu: https://www.amnesty.org.tr/icerik/odtu-onur-yuruyusu-davasi 

 

Aktuální petice

  Turecko

TURECKO: Zastavte násilné deportace syrských uprchlíků

V rozporu s mezinárodním i místním právem deportují poslední měsíce turecké úřady syrské uprchlíky zpět do Sýrie, kde jim hrozí vážné porušování lidských práv. Uprchlíkům, kterým již skončila platnost jejich tureckých identifikačních dokladů, nejsou doklady prodlužovány, přestože je to podle tureckého práva možné. Turecko musí všechny deportace zastavit a umožnit uprchlíkům obnovování jejich dokladů.

 

Aktuální počet podpisů: 1547 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...