© BELTA/AFP via Getty Images

Do Prahy míří sestra přední představitelky běloruské opozice

Zprávy

Do Prahy přijede Tacjana Chomičová, sestra vězněné Maryje Kalesnikavové, která je čelní představitelkou běloruské opozice a laureátkou letošní ceny Václava Havla.

Flétnistka Kalesnikavová byla v září ve vykonstruovaném procesu odsouzena k jedenáctiletému trestu vězení. Amnesty u příležitosti její návštěvy pořádá dvě události – Debatu o politických vězních v Bělorusku a předávku petice na běloruské ambasádě.

Debata o politických vězních v Bělorusku

KDY: středa 10. listopadu 2021 v 16:30

KDE: Nová scéna Národního divadla (horní foyer)

Dozvíme se jaká je současná situace v Bělorusku, jaké jsou opravdové počty politických vězňů a hlavně - jak je můžeme podpořit. Odvážní lidé jako je Maryja Kalesnikavová a tisíce dalších mají strávit velkou část svého života ve vězení za to, že se postavili autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi a represivním složkám jeho vlády. Při debatě budeme mluvit o mučení a podmínkách v běloruských věznicích. Zazní svědectví politických utečenců z Běloruska, kteří se stali součástí humanitárního programu MEDEVAC.

V debatě vystoupí:
Tatjana Chomičová – představitelka Svazu politických vězňů, sestra Maryje Kalesnikavové
Aljaksej Šydlouski – běloruský novinař a aktivista, bývalý politický vězeň
Jana X. – členka medicínského a humanitárního programu MEDEVAC

Moderátor: novinář Ondřej Soukup

Spolupořádají: Činohra ND, Pražské křižovatky, Platforma pro politické vězně Politzek.me, Komunita Bělorusů v České republice (BLRČR)

FB UDÁLOST ZDE

Předání petice na podporu Maryje Kalesnikavové běloruské ambasádě

KDY: čtvrtek 11. listopadu 2021 v 11:30

KDE: Velvyslanectví Republiky Bělarus, Sádky 626, 171 00 Praha - Troja

Čelní představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová a její blízký spolupracovník právník Maksim Znak byli odsouzení k 11 a 10 letům vězení. Amnesty International nasbírala podpisy s výzvou k okamžitému propuštění nejen jich, ale i stovek dalších lidí, kteří byli v Bělorusku zadrženi pouze za uplatňování svých základních lidských práv.

Předání petice proběhne za účasti ředitelky české Amnesty Lindy Sokačové a sestry Maryje – Tacjany Chomičové.
Vice o případu si můžete přečíst zde.

FB UDÁLOST ZDE