© BELTA/AFP via Getty Images

Do Prahy míří sestra přední představitelky běloruské opozice

  Zprávy

Do Prahy přijede Tacjana Chomičová, sestra vězněné Maryje Kalesnikavové, která je čelní představitelkou běloruské opozice a laureátkou letošní ceny Václava Havla.

Flétnistka Kalesnikavová byla v září ve vykonstruovaném procesu odsouzena k jedenáctiletému trestu vězení. Amnesty u příležitosti její návštěvy pořádá dvě události – Debatu o politických vězních v Bělorusku a předávku petice na běloruské ambasádě.


Debata o politických vězních v Bělorusku

KDY: středa 10. listopadu 2021 v 16:30

KDE: Nová scéna Národního divadla (horní foyer)


Dozvíme se jaká je současná situace v Bělorusku, jaké jsou opravdové počty politických vězňů a hlavně - jak je můžeme podpořit. Odvážní lidé jako je Maryja Kalesnikavová a tisíce dalších mají strávit velkou část svého života ve vězení za to, že se postavili autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi a represivním složkám jeho vlády. Při debatě budeme mluvit o mučení a podmínkách v běloruských věznicích. Zazní svědectví politických utečenců z Běloruska, kteří se stali součástí humanitárního programu MEDEVAC.

V debatě vystoupí:
Tatjana Chomičová – představitelka Svazu politických vězňů, sestra Maryje Kalesnikavové
Aljaksej Šydlouski – běloruský novinař a aktivista, bývalý politický vězeň
Jana X. – členka medicínského a humanitárního programu MEDEVAC

Moderátor: novinář Ondřej Soukup

Spolupořádají: Činohra ND, Pražské křižovatky, Platforma pro politické vězně Politzek.me, Komunita Bělorusů v České republice (BLRČR)

FB UDÁLOST ZDE


Předání petice na podporu Maryje Kalesnikavové běloruské ambasádě

KDY: čtvrtek 11. listopadu 2021 v 11:30

KDE: Velvyslanectví Republiky Bělarus, Sádky 626, 171 00 Praha - Troja


Čelní představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová a její blízký spolupracovník právník Maksim Znak byli odsouzení k 11 a 10 letům vězení. Amnesty International nasbírala podpisy s výzvou k okamžitému propuštění nejen jich, ale i stovek dalších lidí, kteří byli v Bělorusku zadrženi pouze za uplatňování svých základních lidských práv. 

Předání petice proběhne za účasti ředitelky české Amnesty Lindy Sokačové a sestry Maryje – Tacjany Chomičové.
Vice o případu si můžete přečíst zde.

FB UDÁLOST ZDE

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...