© Getty Images

Nevídané nepokoje v Kazachstánu jsou důsledkem dlouhodobého potlačování lidských práv

  Článek

Kvůli prudce rostoucím cenám energií, zhoršující se životní úrovni a potlačování pokojných protestů otřásá Kazachstánem vlna nepokojů.

Zejména kvůli zvýšení cen plynu vypukly 2. ledna protesty v oblasti Mangystau na jihovýchodě Kazachstánu a následně se rozšířily do několika dalších velkých měst, včetně největšího města Almaty. Protesty se postupně změnily v násilí, se zprávami o demonstrantech, kteří mimo jiné poškozovali policejní auta a dnes zaútočili na úřad městské správy Almaty. Policie v reakci na demonstranty použila slzný plyn a omračující granáty. Prezident Kassym-Jomart Tokajev v televizním projevu uvedl, že plánuje „jednat co nejtvrději“. Úřady v úterý a ve středu zavedly výjimečný stav v oblasti Mangystau, Almaty a některých dalších městech. Údajně také omezili internet, sociální sítě a varovali všechna média před „porušováním“ nepřiměřeně restriktivního mediálního zákona Kazachstánu. Policie uvedla, že zatkla nejméně 200 demonstrantů a desítky policistů byly zraněny. Svévolně zadrželi a vyslýchali nejméně dva vysoce postavené novináře z tamní rozhlasové stanice Azzattyk RFE/RL. 


„Protesty v Kazachstánu, které se přerostly do násilí, jsou přímým důsledkem rozsáhlého potlačování základních lidských práv ze strany úřadů. Po celá léta vláda neúnavně pronásleduje mírový disent a zanechává kazašský lid ve stavu zoufalství a bezvýchodnosti," říká Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

„Místo vyhrožování zásahem proti demonstrantům musí kazašský režim vyřešit situaci mírovou cestou - okamžitým a bezpodmínečným propuštěním všech, kteří byli svévolně zadrženi, a řešením předchozích násilností spáchaných státem. Obviněným protestujícím by měl být poskytnut spravedlivý proces v souladu s mezinárodním právem v oblasti lidských práv," dodává Marie Struthers. 


„Závazky Kazachstánu podle mezinárodního práva a jeho vlastní ústavy zakotvují právo na pokojné shromažďování. Úřady musí dodržovat tyto závazky, chránit pokojné demonstranty a respektovat svobodu slova. Musí také zajistit, aby policie nepoužila nezákonnou a nepřiměřenou sílu. Každý policista nebo úředník odpovědný za porušování lidských práv musí být hnán k odpovědnosti."


Marie Struthers, ředitelka Amnesty pro východní Evropu a střední Asii



Úřady po celá léta potlačovaly základní práva kazašských občanů nejen tím, že zakazovaly pokojné protesty, ale také opoziční politické strany. Po nespravedlivých procesech bylo zatčeno a uvězněno mnoho vůdců pokojných protestů, obránců lidských práv, bloggerů a dalších. V roce 2011 bylo zabito nejméně 14 demonstrantů poté, co policie zasáhla proti demonstraci v Zhanaozen.

Aktuální petice

  Kazachstán

Novinář uvězněn kvůli účasti na pokojných protestech. Pomůžete?

Kazašský novinář Žanbolat Mamaj je držen ve vazbě a hrozí mu vězení kvůli účasti na pokojných protestech a uspořádání vigilie k uctění památky obětí násilností, které v zemi propukly začátkem roku. Amnesty se domnívá, že Mamajovo věznění je politicky motivované a novinář by měl být okamžitě propuštěn.

 

Aktuální počet podpisů: 1746 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...