Prohledávat obsah

nalezeno 7 výsledků:

Článek publikován 19.5.2022

Mamajova manželka čelí zastrašování ze strany úřadů

Rodina a příznivci Žanbolata Mamaje se stali terčem svévolných útoků ze strany orgánů činných v trestním řízení pouze kvůli pokojnému uplatňování práva na shromažďování.

Případ publikován 19.4.2022

Novinář uvězněn kvůli účasti na pokojných protestech. Pomůžete?

Kazašský novinář Žanbolat Mamaj je držen ve vazbě a hrozí mu vězení kvůli účasti na pokojných protestech a uspořádání vigilie k uctění památky obětí násilností, které v zemi propukly začátkem roku. Amnesty se domnívá, že Mamajovo věznění je politicky motivované a novinář by měl být okamžitě propuštěn.

Článek publikován 5.1.2022

Nevídané nepokoje v Kazachstánu jsou důsledkem dlouhodobého potlačování lidských práv

Kvůli prudce rostoucím cenám energií, zhoršující se životní úrovni a potlačování pokojných protestů otřásá Kazachstánem vlna nepokojů.

Článek publikován 18.1.2021

Deník ředitelky: Rekord Maratonu, konec poprav v Kazachstánu i prosba sympatizantům

Ředitelka české Amnesty Linda Sokačová bilancuje lidskoprávní události z přelomu roku.

Článek   Úspěch publikován 3.1.2021

Skvělá zpráva: Kazachstán zrušil trest smrti

Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev začátkem ledna podepsal zákon o ratifikaci protokolu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech a oficiálně tak zrušil trest smrti v Kazachstánu.

Případ publikován 10.12.2020

Domácí vězení nebo psychiatrická léčebna? Vítejte v Kazachstánu

Blogerka a novinářka Aigul Utepovová byla v listopadu násilně umístěna do psychiatrické léčebny. Předtím strávila dva měsíce v nuceném domácím vězení kvůli příspěvkům na sociálních sítích kritickým vůči vládě. Je vězenkyní svědomí, zadržovanou výhradně za uplatňování práva na svobodu projevu, a musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěna.

Článek publikován 29.9.2020

Dobrá zpráva: Kazachstán na cestě ke zrušení trestu smrti

Amnesty vítá, že Kazachstán učinil důležitý krok ke zrušení trestu smrti.

Díky za upozornění...