© Private

Žanbolat Mamaj dostal šestiletý podmíněný trest

  Článek

Novinář Žanbolat Mamaj z Kazachstánu byl zatčen, protože se v lednu 2022 pokojně účastnil protivládních protestů a později uspořádal vigilii k uctění památky jejich obětí. V dubnu 2023 byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody ve výši šesti let. Rozsudek byl přitom založený pouze na pokojném uplatňování jeho práv.

Žanbolat Mamaj je novinář z Kazachstánu. V lednu 2022 se připojil k protivládním protestům vyvolaným dramatickým zvýšením cen pohonných hmot. Mamaj a další členové jeho politické strany Demokratické strany Kazachstánu (DPK), kterou se nepodařilo zaregistrovat kvůli obstrukcím ze strany státu, 4. a 5. ledna pokojně protestovali. Mamaj poté 13. února uspořádal pokojnou veřejnou vigilii k uctění památky obětí protestů, k jejichž potlačení dal kazašský prezident povolení bezpečnostním složkám střílet bez varování. Dne 25. února byl zatčen a odsouzen k 15 dnům „správního zadržení“ za organizování nebo účast na „nepovoleném“ shromáždění. Z vazby nebyl propuštěn, a byl obžalován z trestného činu. 

Soud Mamaje 10. dubna 2023 shledal vinným za „urážku státního úředníka“, „šíření falešných informací“ a „organizování hromadných nepokojů“ a udělil mu podmíněný trest odnětí svobody na šest let. Podle informací Amnesty International jsou všechny tyto údajné trestné činy založeny pouze na Mamajově pokojném vyjadřování svých názorů, proto Amnesty usiluje o to, aby byl osvobozen od jakéhokoliv trestu. 

Aktuální petice

  Kazachstán

Novinář uvězněn kvůli účasti na pokojných protestech. Pomůžete?

Kazašský novinář Žanbolat Mamaj je držen ve vazbě a hrozí mu vězení kvůli účasti na pokojných protestech a uspořádání vigilie k uctění památky obětí násilností, které v zemi propukly začátkem roku. Amnesty se domnívá, že Mamajovo věznění je politicky motivované a novinář by měl být okamžitě propuštěn.

 

Aktuální počet podpisů: 1747 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...