© Private

Mamajova manželka čelí zastrašování ze strany úřadů

  Článek

Rodina a příznivci Žanbolata Mamaje se stali terčem svévolných útoků ze strany orgánů činných v trestním řízení pouze kvůli pokojnému uplatňování práva na shromažďování.

Inga Imanabayová, Mamajova manželka, byla 4. května zatčena, když po návštěvě svého manžela opouštěla zařízení dočasného zadržení v Almaty a byla odvezena na místní policejní stanici. Správní soud v Almaty jí uložil pokutu podle článku 488 zákona o správních přestupcích za porušení pravidel masových shromáždění za to, že 4. dubna uspořádala pokojný protest na podporu svého manžela. Následně se Inga Imanabayová pokusila 7. května zorganizovat pokojný protest na podporu politických vězňů. Dne 7. května, dříve než skupina aktivistů včetně Imanbayové dorazila na místo protestu, byla spolu s dalšími příznivci odvedena na policejní stanici. Imanabayová byla opět pokutována podle článku 488 zákoníku o správních přestupcích. Sedm Mamajových příznivců a aktivistů DPK je v současné době drženo ve správní vazbě na 15-20 dní za údajné přestupky podle stejného článku v souvislosti s protestem ze 7. května.

Aktuální petice

  Kazachstán

Novinář uvězněn kvůli účasti na pokojných protestech. Pomůžete?

Kazašský novinář Žanbolat Mamaj je držen ve vazbě a hrozí mu vězení kvůli účasti na pokojných protestech a uspořádání vigilie k uctění památky obětí násilností, které v zemi propukly začátkem roku. Amnesty se domnívá, že Mamajovo věznění je politicky motivované a novinář by měl být okamžitě propuštěn.

 

Aktuální počet podpisů: 1747 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...