© Togzhan Tuzel (daughter)

Kritička vlády z Kazachstánu byla odsouzena k roku „omezené svobody“

  Článek

  Kazachstán publikován 12.5.2021

Aigul Utepovová je od zatčení v listopadu 2020 v domácím vězení. Soud ji odsoudil k dalšímu roku domácího vězení a na dva roky jí zakázal veřejnou a politickou činnost.

Blogerka a novinářka Aigul Utepovová byla kvůli kritizování vlády Kazachstánu odsouzena k jednomu roku „omezené svobody“ za účast ve dvou zakázaných politických skupinách (Demokratické volbě Kazachstánu a Straně ulice, obě jsou Evropským parlamentem považované za „pokojná opoziční hnutí“). To znamená, že rok bude v domácím vězení s výjimkou chození do zaměstnání a bude muset vykonat sto hodin prospěšných prací. 

Navíc Aigul dostala dvouletý zákaz „veřejných a politických aktivit“, kvůli čemuž nebude moci pracovat jako novinářka. Zákaz se rovněž vztahuje na aktivitu na sociálních sítích. Podle jejího právníka bude také zařazena na seznam „extremistů“, což by mohlo znamenat, že po dobu až šesti let nebude mít přístup ke svým bankovním účtům.

Aktuální petice

  Kazachstán

Domácí vězení nebo psychiatrická léčebna? Vítejte v Kazachstánu

Blogerka a novinářka Aigul Utepovová byla v listopadu násilně umístěna do psychiatrické léčebny. Předtím strávila dva měsíce v nuceném domácím vězení kvůli příspěvkům na sociálních sítích kritickým vůči vládě. Je vězenkyní svědomí, zadržovanou výhradně za uplatňování práva na svobodu projevu, a musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěna.

 

Aktuální počet podpisů: 2962 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...