Dobrá zpráva: Kazachstán na cestě ke zrušení trestu smrti

Článek

Trest smrti   Kazachstán publikován 29.9.2020

Amnesty vítá, že Kazachstán učinil důležitý krok ke zrušení trestu smrti.

Kazachstán podepsal Druhý opční protokol k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech, zavazující jej zrušit trest smrti.

"Tato zpráva nás povzbuzuje, jelikož Kazachstán se dostává blíže k tomu, aby se připojil k neustále rostoucí rodině národů, které tento hanebný trest zanechaly za sebou. Kazachstán nyní musí učinit poslední krok zrušením trestu smrti ze zákona pro všechny trestné činy a ratifikací Opčního protokolu bez výhrad. Globální zrušení trestu smrti zůstává pro Amnesty prioritou.“

Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii

Rusko, Tádžikistán a Bělorusko jsou nyní jedinými třemi zeměmi v Evropě a Střední Asii, které dosud nepodepsaly ani neratifikovaly Druhý opční protokol. Bělorusko je jedinou zemí v regionu, která popravy stále provádí.

Kontext

Kazašský prezident Kassym-Zhomart Tokayev, ve svém projevu na 74. zasedání Valného shromáždění OSN v prosinci 2019 oznámil, že jeho země se přidá k protokolu o zrušení trestu smrti. Kazachstán si ponechává trest smrti za trestné činy související s terorismem a má od roku 2003 neomezené/indefinitní moratorium na používání trestu smrti. Soudy přestaly trest smrti ukládat v roce 2004, avšak v roce 2016 byla udělána výjimka, kdy byl trest smrti uložen muži, který byl odsouzen za masovou střelbu v Almaty. On zůstává jediným člověkem v cele smrti v Kazachstánu. Více o trestu smrti zde.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR