© NILS QUINTELIER/BELGA/AFP via Getty Image

20 let věznice Guantánamo. USA pokračují v závažném porušování lidských práv

Článek

11. ledna 2002 došlo k otevření nevalné vojenské věznice v zátoce Guantánamo. Ta dodnes nebyla uzavřena a tak nadále umožňuje závažné porušování lidských práv ze strany vlády USA.

„Toto je výročí, kterého jsme se neměli nikdy dočkat. Od Bushovy administrativy existuje mezi odborníky pro národní bezpečnost a napříč politickým spektrem shoda, že věznice Guantánamo – nechvalně známé místo mučení a neospravedlnitelného zadržování na neurčitou dobu – by měla být uzavřena," říká Daphne Eviatar z Amnesty International USA.

„Prezident Biden musí dodržet svůj závazek uzavřít Guantánamo jednou provždy. Čím déle bude vězení v provozu, tím déle bude nadále podkopávat důvěryhodnost USA v oblasti lidských práv."

Daphne Eviatar, Amnesty International USA

Věznice Guantánamo, která vznikla na pobřežní vojenské základně na Kubě po útocích 11. září 2001, nadále zadržuje 39 muslimských mužů na základě pokračování hanebné islamofobie a rasismu. Žádnému ze zadržených mužů se nedostalo spravedlivého soudu a jsou nadále zadržováni na dobu neurčitou v rozporu s řádným a spravedlivým soudním řízením a dalšími mezinárodně uznávanými lidskými právy. Vojenským komisím Guantánama se nepodařilo zajistit spravedlnost pro oběti a přeživší útoků z 11. září, zatímco obviněným upírají řádný proces. Amnesty International USA podporuje a sponzoruje řadu veřejných akcí a kampaní, jejichž cílem je naléhat na prezidenta Bidena, aby letos věznici Guantánamo konečně uzavřel.

Aktuální petice

Spojené státy

Amnesty vyzývá USA: Zavřete Guantánamo

Zadržovací zařízení Guantánamo na Kubě se stalo symbolem hrubého porušování lidských práv páchaného americkou vládou ve jménu boje proti terorismu. V současnosti je v něm vězněno na 40 lidí. Většina z nich bez obvinění a spravedlivého soudu. Amnesty International je přesvědčena, že vězni z Guantánama musí být souzeni ve spravedlivých soudních procesech nebo propuštěni. Amnesty dále vyzývá vládu USA, aby věznici na Guantánamu uzavřela.

Aktuální počet podpisů: 1495 Náš cíl: 2000

Podepíšu