© OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images

Rok od uvěznění Navalného. Pronásledováni ruským režimem jsou i jeho spolupracovníci

  Článek

Amnesty vyzývá k ukončení věznění a perzekuce opozičníka Alexeje Navalného, jeho kolegů a rodin.

Během posledních 12 měsíců rozpoutaly ruské úřady bezprecedentní a brutální kampaň represí proti neoprávněně vězněnému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému a jeho příznivcům, čímž omezily všechny zbytky práv na svobodu projevu a sdružování.


Rok od zatčení Navalného


„Celý rok od zadržení Alexeje Navalného na moskevském letišti jsou on, jeho příznivci i organizace ruské občanské společnosti pod neúnavným náporem agrese a perzekvování ze strany ruského režimu. Desítky Navalného spolupracovníků a příznivců čelí stíhání na základě falešných obvinění, přičemž rostoucí počet z nich je už také ve vězení. Mezitím úřady označily jeho organizace za ‚extrémistické‘ a zablokovaly jejich webové stránky,“ říká Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a Střední Asii. 

„Některým ze spolupracovníků Alexeje Navalného se podařilo uprchnout ze země, ale nyní se obávají, že jejich příbuzné v Rusku čeká podobný osud kvůli vykonstruovaným obviněním a následným vězněním. V den výročí od jeho zadržení zažívá on i jeho kolegyně a kolegové peklo."

Marie Struthers, ředitelka Amnesty pro východní Evropu a Střední Asii



2. února 2021 soud v Moskvě změnil Navalného trest odnětí svobody na dva roky a osm měsíců, později zkrácený o dva měsíce. Brzy poté začaly ruské úřady rušit Nadaci proti korupci a Nadaci na ochranu práv občanů, kterou Navalnyj založil, a zavřely jeho kanceláře. 9. června 2021 byly obě tyto organizace oficiálně označeny jako „extremistické“ a svévolně zakázány. Činnost obou těchto organizací je té doby kriminalizována.

28. září 2021 zahájily úřady trestní řízení proti Navalnému a jeho spolupracovníkům na základě vykonstruovaných obvinění z vytvoření „extremistického spolku“. 

9. listopadu 2021 byla Lilia Chanysheva, bývalá koordinátorka z Navalného kanceláře v Ufě, zadržena a umístěna do vyšetřovací vazby. Desítky lidí z Navalného týmu a dalších regionálních koordinátorů z jeho širšího politického hnutí nyní opustily Rusko ve strachu z politické perzekuce. Jurij Ždanov, otec Ivana Ždanova, ředitele Nadace proti korupci, byl zatčen na základě falešných obvinění z „padělání“ a „rozsáhlého podvodu“ v březnu 2021. 

Alexej Navalný čelí ještě dalším falešným obviněním a tudíž až 15 možným letům vězení nad rámec svého současného trestu. Je obviněn z „pohrdání soudem“, „podvodu obzvláště velkého rozsahu“ a „praní špinavých peněz“ v souvislosti s údajnou zpronevěrou darů jeho nevládním organizacím. Byl také obviněn z vytvoření organizace, která „porušuje osobnost a práva občanů“.

„Bezcitné činy Kremlu, který je i nadále posedlý umlčováním i haněním Alexeje Navalného a jeho stoupenců, musí skončit. Více než 360 000 lidí po celém světě podepsalo petici Amnesty, která požaduje, aby ruské úřady okamžitě a bezpodmínečně propustily Alexeje Navalného.“

Marie Struthers, ředitelka Amnesty pro východní Evropu a Střední Asii

 

„Vyzýváme světové vůdce, mezinárodní organizace a lidi po celém světě, aby se připojili nejen k výzvě k okamžitému propuštění Alexeje Navalného, ​​ale také k ukončení brutálních represí vůči jeho příznivcům. Obyvatelé Ruska by neměli trpět neúnavným porušováním lidských práv. Zaslouží si, aby jejich hlasy byly vyslyšeny beze strachu z pomsty,“ dodala Marie Struthers.

Alexej Navalný je otevřený kritik Kremlu, autor průlomových vyšetřování korupce na nejvyšších místech v Rusku a zakladatel několika organizací občanské společnosti. 17. ledna 2021 byl svévolně zadržen na moskevském letišti Šeremetěvo po příletu z Berlína, kde se zotavoval po otravě na Sibiři v srpnu 2020. Následně byl umístěn do vyšetřovací vazby za to, že se při zotavování z takřka smrtelné otravy pravidelně osobně nehlásil svému probačnímu úředníkovi. 

Evropský soud pro lidská práva shledal odsouzení Alexeje Navalného v roce 2014 a následný trest vězení za „svévolné a zjevně nepřiměřené“. 14. ledna byli Leonid Volkov a Ivan Ždanov, dva spolupracovníci Navalného, ​​přidáni na seznam „extrémistů“ ruským finančním regulátorem. Jejich majetek v Rusku je nyní zablokován.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2257 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...