© Amnesty International

Za vtip v SMS je odsoudili k 10 letům vězení. Studenti z Kamerunu byli konečně propuštěni

Úspěch

Po tlaku Amnesty a mezinárodních výzvách byli v prosinci 2021 propuštěni na svobodu.

V roce 2016 si tři kamerunští mladíci vyslechli u soudu mrazivý rozsudek – 10 let vězení za sdílení vtipu. O dva roky dříve si totiž mezi sebou poslali SMS zprávu o tom, že i Boko Haram (extrémistická islamistická skupina povstalců) požaduje u náboru do svých řad dobré známky z náboženství. Humorně si tak povzdechli nad obtížným získáním práce v Kamerunu. To je stálo téměř sedm let života ve vězení. Od prosince 2021 jsou po obrovském mezinárodním tlaku konečně na svobodě.

Nevinné odlehčení společenské situace by pravděpodobně zůstalo bez postihu, nebýt zvědavého učitele, který zprávu ve škole zachytil, jeden z telefonů zabavil a následně ho předal na policii a mladíky udal. Policie studenty zatkla a od ledna 2015 je držela ve vazbě. V listopadu 2016 byli Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor a Azah Levis Gob odsouzeni k 10 letům vězení.

Amnesty usilovala za jejich propuštění a po celém světě získala pod petici za jejich svobodu více než 300 000 signatářů, kteří požadovali jejich okamžité propuštění. Vrchní soud v Kamerunu nakonec uznal zvrácenost takto vysokého trestu v poměru s „trestným činem“ mladíků a jejich trest snížil z deseti na pět let odnětí svobody. Těchto pět let už ale měli studenti v té době odseděných a od Vánoc 2021 jsou tak volní.

„Máme obrovskou radost, že byli konečně propuštěni a mohou se teď - po sedmi dlouhých letech za mřížemi - obejmout se svými rodinami.“

Samira Daoud, ředitelka Amnesty International pro střední a západní Afriku

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech dárců i dobrovolníků. Přidejte se k nám a zachraňme společně další nespravedlivě vězněné a pronásledované. Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

Kamerun

Kritizoval mučení civilistů, tak ho zavřeli do vězení. Podpořte kamerunského aktivistu podpisem petice.

Abdul Karim Ali je prominentní kamerunský aktivista. V srpnu 2022 byl zatčen kvůli videu, na němž kritizuje vojenského velitele za mučení civilistů. Krátce nato byli zadrženi i dva jeho přátelé. Všichni tři jsou stále ve vazbě, přestože nebyli formálně obviněni. Připojte svůj podpis k petici za jejich okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1768 Náš cíl: 2500

Podepíšu