© Amnesty International

Za vtip v SMS je odsoudili k 10 letům vězení. Studenti z Kamerunu byli konečně propuštěni

Úspěch

Po tlaku Amnesty a mezinárodních výzvách byli v prosinci 2021 propuštěni na svobodu.

V roce 2016 si tři kamerunští mladíci vyslechli u soudu mrazivý rozsudek – 10 let vězení za sdílení vtipu. O dva roky dříve si totiž mezi sebou poslali SMS zprávu o tom, že i Boko Haram (extrémistická islamistická skupina povstalců) požaduje u náboru do svých řad dobré známky z náboženství. Humorně si tak povzdechli nad obtížným získáním práce v Kamerunu. To je stálo téměř sedm let života ve vězení. Od prosince 2021 jsou po obrovském mezinárodním tlaku konečně na svobodě.

Nevinné odlehčení společenské situace by pravděpodobně zůstalo bez postihu, nebýt zvědavého učitele, který zprávu ve škole zachytil, jeden z telefonů zabavil a následně ho předal na policii a mladíky udal. Policie studenty zatkla a od ledna 2015 je držela ve vazbě. V listopadu 2016 byli Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor a Azah Levis Gob odsouzeni k 10 letům vězení.

Amnesty usilovala za jejich propuštění a po celém světě získala pod petici za jejich svobodu více než 300 000 signatářů, kteří požadovali jejich okamžité propuštění. Vrchní soud v Kamerunu nakonec uznal zvrácenost takto vysokého trestu v poměru s „trestným činem“ mladíků a jejich trest snížil z deseti na pět let odnětí svobody. Těchto pět let už ale měli studenti v té době odseděných a od Vánoc 2021 jsou tak volní.

„Máme obrovskou radost, že byli konečně propuštěni a mohou se teď - po sedmi dlouhých letech za mřížemi - obejmout se svými rodinami.“

Samira Daoud, ředitelka Amnesty International pro střední a západní Afriku

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech dárců i dobrovolníků. Přidejte se k nám a zachraňme společně další nespravedlivě vězněné a pronásledované. Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

Kamerun

Fomusoh: Zadržený kvůli esemesce

Fomusoh Ivo Feh je kamerunský student, který měl nastoupit na univerzitu. Jednou dostal od kamaráda textovku, ve které stálo: „Boko Haram verbuje mladé lidi od 14 let. Podmínky pro přijetí: maturita ze 4 předmětů plus náboženství.“ Zpráva jeho kamaráda narážela na to, jak složité je najít dobrou práci bez vysoké kvalifikace. Žertoval, že i Boko Haram (ozbrojená skupina) vás nepřijme, pokud nemáte dokončenu střední školu. Fomusoh Ivo Feh poslal tuto zprávu kamarádovi, který ji dále poslal dalšímu studentovi střední školy. Učitel mu zabavil telefon, a když zprávu uviděl, oznámil vše na policii. Mezi zářím a prosincem 2014 byli Fomusoh Ivo Feh, jeho kamarád a další student střední školy zatčeni. 2. listopadu poslal vojenský soud Iva a jeho dva kamarády do vězení za "zločiny" spojené s terorismem.

Aktuální počet podpisů: 4378 Náš cíl: 7000

Podepíšu