Private

Úspěch! Zabránili jsme popravě dvou mladíků. Boj ale stále není u konce

  Úspěch

Dva mladíci zůstávají i díky tlaku Amnesty a signatářů petic stále naživu. Arab Ali al-Nimr a Íránec Hossein Shahbazi se vyhnuli trestu smrti, k němuž je tamní soudy nespravedlivě odsoudili. Přestože jde o úspěch, u Hosseina stále ještě není úplně vyhráno.

Dva mladíci zůstávají i díky tlaku Amnesty a signatářů petic stále naživu. Arab Ali al-Nimr a Íránec Hossein Shahbazi se vyhnuli trestu smrti, k němuž je tamní soudy nespravedlivě odsoudili. Přestože jde o úspěch a Ali je na svobodě, u Hosseina stále ještě není vyhráno.

Synovec popraveného kritika režimu je volný

Ali al-Nimr strávil ve vězení celých deset let, než byl propuštěn na svobodu. Za mřížemi seděl od svých sedmnácti let. Podle islámského práva šaría byl odsouzen k setnutí hlavy, následně mělo být jeho bezhlavé torso ukřižováno. Důvod? Byl synovcem šíitského duchovního a otevřeného kritika režimu, který nazval saúdského krále tyranem a bojoval za práva pro menšinové šíitské věřící. 

Ali se v roce 2012 zúčastnil jedné z demonstrací v této věci. Po zatknutí byl obviněn z neloajality vůči panovníkovi, demonstrování a podněcování k účasti dalších osob v protestech. Tato obvinění se zakládají na pravdě, nicméně jeho další obvinění (házení Molotovových koktejlů po policistech, ukrývání uprchlíků) se nikdy neprokázala a sloužila patrně k umělému nabobtnání jeho trestu. Saúdský soud Aliho odsoudil k popravě i přesto, že při zatčení nedosáhl plnoletosti. Za milost pro chlapce veřejně orodovali bývalý britský premiér David Cameron nebo tehdejší francouzský prezident François Hollande. Na jeho obranu jsme vystupovali řadu let i my. 

V únoru 2021 jsme v případu Aliho dobojovali. Jeho trest byl zmírněn na 10 let vězení, které si už chlapec odseděl. Vyhnul se tak na poslední chvíli osudu, který potkal jeho strýce. Jeho popravě jsme bohužel zabránit nedokázali a Nimr Bakir an-Nimr byl v lednu 2016 zabit useknutím hlavy. 

Poprava íránského chlapce odložena, stále však visí ve vzduchu

Írán je jednou z mála zbývajících zemí, kde je stále uplatňován trest smrti na nezletilých lidech. Hossein Shahbazi se v roce 2018 octnul v hromadné rvačce, která skončila pobodáním a následnou smrtí jednoho z mladíků. Jeho vina a podíl na vraždě se neprokázaly, přesto byl z tohoto činu íránským soudem obviněn a odsouzen k popravě. Hossein byl vyslýchán 11 dní v kuse, neměl přístup k právníkovi a byl navíc mučen. Je velmi pravděpodobné, že se k činu přiznal při jedné z mučicích praktik, jen aby brutální výslech konečně skončil. 

Hosseinovi bylo v době osudné rvačky sedmnáct let. A přestože íránské právo dovoluje odsoudit k trestu smrti i nezletilé, Úmluva o právech dítěte zakazuje popravu nebo doživotní trest pro nezletilé (do osmnácti let). Írán je signatářem této Úmluvy a odsouzením Hosseina k trestu smrti své závazky otevřeně ignoruje. 

Hosseinova poprava měla v průběhu posledních let už přes deset různých termínů, pokaždé však byla odložena. Chlapec i jeho rodina jsou tak vystavováni obrovskému psychickému tlaku, jestliže jsou v konstantní nejistotě o tom, zdali dojde k popravě už daný den. Poslední termín popravy, stanovený na 25. prosince 2021, byl díky mezinárodnímu tlaku Amnesty opět zrušen. Tlak sílí i ze strany OSN a všichni doufáme, že se Hosseinův příběh chýlí k milosti, niikoli k novému termínu vykonání trestu smrti. A i když je zrušení vánočního termínu úspěchem, Hossein rozhodně není mimo nebezpečí popravy. Tahle bitva ještě není u konce a my se budeme snažit o to, aby dopadla snížením Hosseinova trestu, podobně jako u Aliho.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Írán

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

 

Aktuální počet podpisů: 2785 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...