© Amnesty International

Amnesty apeluje na státy EU: Podpořte návrh zákona o udržitelných bateriích

  Článek

Byznys a lidská práva   EU publikován 14.3.2022

Evropský parlament schválil návrh zákona usilující o zavedení udržitelnějších baterií. Vyráběné by musely být zodpovědně a podle nových environmentálních standardů. Amnesty proto apeluje na členské státy EU, aby zákon podpořily.

Pokud by prošel návrh zákona podpořený Evropským parlamentem, musely by baterie produkované nebo prodávané na území Evropské unie splňovat nové environmentální standardy. Byly by proto vyráběné pouze ze zodpovědně získávaných materiálů. Nová pravidla však musí podepsat ještě vlády jednotlivých členských států. Ty však místo toho plánují pozdržet zavedení takzvaných recyklačních cílů a kontrol dodržování případných standardů.

„Udržitelné baterie jsou pro energetickou transformaci klíčové. Jejich očištění od porušování lidských práv a ničení životního prostředí musí být proto prioritou všech zákonodárců v EU.“

Richard Kent, výzkumník v oblasti lidských práv a energetické transformace v Amnesty 

 

„Přijetí navrženého zákona by Evropu jasně postavilo na cestu k udržitelné budoucnosti bez dalších emisí,“ okomentoval situaci manažer oblasti udržitelných vozů z organizace Transport & Environment (T&E) Alex Keynes. Udržitelnější baterie by totiž nahradily spalování ropy při výrobě těch stávajících. Místo toho by při jejich produkci byla využívána pro životní prostředí šetrnější energie a zodpovědně získávané kovy.

Na konci své životnosti by byly rovněž plně recyklovatelné. „Své továrny na baterie staví Evropa nyní. Jakékoli nedodržení recyklačních cílů nebo standardů určujících zodpovědné těžení materiálů je proto neobhajitelné,“ dodal Keynes. Pokud by byl totiž navržený zákon schválen, museli by výrobci baterií podstupovat kontroly jejich dodavatelských řetězců. Evropská unie tím chce zamezit případnému porušování lidských práv nebo environmentálních standardů. 

Respektována musí být také práva komunit původních obyvatel

Případné omezení emisí uhlíku navíc pomůže snížit dopad na klima a ještě více zdůrazní výhody elektrických aut oproti těm na spalovací motor. Od roku 2026 by totiž musely být klíčové materiály každé baterie na konci jejich životnosti recyklované. Znovu by se tak využilo asi 90 procent použitého niklu, mědi a kobaltu a 70 procent lithia. Jedná se o velký posun oproti původním 35 procentům navržených Evropskou komisí. Nová pravidla by přitom pomohla zajistit kritickou domácí nabídku kovů a vykompenzovala rovněž potřebu dalšího těžení.

„Udržitelné baterie jsou pro energetickou transformaci klíčové. Jejich očištění od porušování lidských práv a ničení životního prostředí musí být proto prioritou všech zákonodárců v Evropské unii,“ vysvětlil výzkumník v oblasti lidských práv a energetické transformace z Amnesty Richard Kent. Podle něj musí být respektována také práva a život komunit původních obyvatel. K tomu mají napomoct právě přísné kontroly a požadavky na těžení a zpracování kovů používaných při výrobě baterií.

Evropská unie by tím navíc zajistila silný precedent pro regulace v dalších odvětvích. Organizace T&E a Amnesty proto apelují na ministry životního prostředí členských států EU, aby stáhli veškeré návrhy na zpoždění kontrol dodržování chystaného zákona a recyklačních cílů. Učinit by tak mohli například na jejich setkání 17. března. Evropský parlament a vlády členských států EU by pak měli nově navržený zákon dokončit do konce července.

Aktuální petice

  Česká republika

Klimatická krize je krizí lidských práv!

Změny klimatu mají již dnes zásadní vliv na lidská práva milionů lidí. Ohrožují naše právo na život, zdraví, dostupnost pitné vody, potravin, bydlení a práci. Nejvíce dopad klimatických změn pociťují nejchudší nebo lidé z méně rozvinutých zemí. Ohrožena je ale i vláda práva či řada občanských a politických práv.

 

Aktuální počet podpisů: 357 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...