© AFP via Getty Images

Další lidé v Hong Kongu zatčeni za „buřičství“. Při soudu totiž zatleskali

  Článek

Amnesty odsuzuje obvinění šesti lidí v Hong Kongu ze zločinu pobuřování. Důvodem jejich zatčení bylo totiž zatleskání při soudním slyšení a další projevy mírového odporu a svobody slova.

Policie v Hong Kongu obvinila šest lidí z pobuřování poté, co údajně „způsobili nepříjemnosti“ v průběhu soudního slyšení. „Těchto šest směšných obvinění založených na pobuřování jen kvůli tleskání při soudním procesu značí jen další úpadek lidských práv v Hong Kongu,“ okomentoval situaci ředitel Amnesty pro Asii a Pacifik Erwin van der Borght.

Obviněné zatkla hongkongská národní bezpečností policie mezi prosincem loňského roku a letošním lednem. Nyní proto čelí obvinění ze zločinu „pobuřování“ za který hrozí dva roky ve vězení. „Groteskně neadekvátní reakce hongkongských úřadů na drobný a nenásilný akt odporu ukazuje, že se před ničím nehodlají zastavit. A to pouze proto, aby zadupaly a umlčely i ty nejmenší náznaky disentu,“ dodal van der Borght.

„Neexistuje žádná situace, ve které by mělo být zatleskání považováno za zločin.“

Erwin van der Borght, ředitel Amnesty pro Asii a Pacifik

 

Někteří ze zatčených se 4. ledna letošního roku účastnili soudního procesu s aktivistkou Chow Hang-tung. Soudní místnost ale museli opustit poté, co zatleskali při proslovu obviněné. V něm vzdávala hold obětem tvrdého zákroku při protestech v Pekingu na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Podle Amnesty pak zatčení dokazují, jak se hongkongská národní bezpečnostní policie čím dál více zapojuje do případů, které však s národní bezpečností nesouvisejí. Mají navíc téměř nelimitované vyšetřovací pravomoci umožněné tamním národním bezpečnostním zákonem.

„Hongkongská policie musí přestat zneužívat extrémně široce definované zločiny pobuřování k umlčování poklidných a svobodných projevů. Neexistuje žádná situace, ve kterém by mělo být zatleskání považováno za zločin,“ doplnil ředitel Amnesty pro Asii a Pacifik.

 

"Pobuřující" i série dětských knih

Jeden z šesti zatčených je bývalý viceprezident nyní už rozpuštěné hongkongské Konfederace obchodních unií Leo Tang King-Wah. 31. března letošního roku jeho a další dva členy konfederace odvedla hongkongská policie k výslechu. Učinila tak poté, co konfederace údajně neodevzdala informace vyžadované národní bezpečnostní policií.

Od roku 2020 využívá hongkongská vláda zákony o pobuřování z koloniální éry ke stíhání politických aktivistů, novinářů, obránců lidských práv a autorů. V červenci minulého roku bylo například zatčeno pět autorů knih a jazykovědců. Později byli obviněni ze spiknutí kvůli údajné plánované publikaci „pobuřujících materiálů“. Těmi měla být série dětských knih.

V prosinci stejného roku bylo také vedení spolu se členy představenstva dnes už nefungujícího mediálního serveru Stand News zatčeno kvůli „pobuřujícím publikacím“. Na jaře letošního roku byl pak politický aktivista Tam Tak-chi obviněn ze zločinu pobuřování kvůli jeho mírovému protestu a využívání práva na svobodu slova.

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3895 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...