© Grzegorz Żukowski

Dopis Justyny Wydrzyńské: Před soudem budu stát s klidem v srdci

  Článek

Moje tělo moje práva   Polsko publikován 14.4.2022

Polská aktivistka za potraty v dopise sepsaném před svým prvním soudním řízením vyjadřuje velké obavy, ale také ohromnou vděčnost za podporu.

Mám knedlík v krku a sevřený žaludek.  Jsem nervózní, ale kdo by nebyl. Je to poprvé, co jsem jako obžalovaná. Mám velké obavy, jestli u soudu zůstanu v klidu a jestli se z nervozity nerozbrečím.

Vidím se na fotkách, které sdílíte, čtu všechna ta krásná slova, která o mně píšete a říkám si – tohle je matrix. Je to neuvěřitelné. A jsem vám neuvěřitelně vděčná. Věděla jsem, že pro-choice komunita mě velmi podporuje, ale to, co se děje, je úžasné.

Chci vám za to nesmírně poděkovat. Za každou soukromou zprávu, každý telefonát. Každé veřejné prohlášení o podpoře nebo anonymně vyvěšený plakát. Každá zpráva odeslaná přátelům, každý přečtený rozhovor a komentář. Každý příběh na Instagramu, obrázek a svědectví.

Díky vám mám sílu tomu čelit. Díky vám vím, že nejsem sama. Dojetím až nemůžu dýchat a vhání mi to vhání slzy do očí.

Omlouvám se, že se nestačím dívat na všechno a že vám ihned neodpovídám. Je pro mě těžké čelit situaci, kdy jsou moje fotografie „všude“.

Existují tisíce lidí #jakojustyna, kteří se však nechtějí odhalit. To ale není důležité. Pomáhají kolegům, sestrám, přátelům a lidem, které vůbec neznají. Prostě tu jsou, když někdo potřebuje pomoc se svým potratem. Za což jim upřímně děkuji. Jsme silní, protože jsme v tom spolu.

Nadcházející dny pro mě budou těžké. Napětí, které mě doprovází, je velmi vysoké a není mi lhostejné. Nicméně před soudem budu stát s klidem v srdci. Vím, že jsem udělala správnou věc, protože podporovat potraty je dobré, pokud někdo jiný díky mně získal klid v duši.

Objímám vás,

Justyna Wydrzyńska

Aktuální petice

  Polsko

Aktivistce obhajující právo na bezpečné interrupce hrozily tři roky vězení, soud ji nakonec odsoudil k osmi měsícům veřejně prospěšných prací.

Obránkyni lidských práv Justyně Wydrzyńské hrozily za její aktivity a snahu zajistit lidem v Polsku právo na přístup k bezpečným a legálním interrupcím až tři roky vězení. Nakonec ji soud ve Varšavě odsoudil k osmi měsícům veřejně prospěšných prací. Šlo o první případ, kdy byla v Evropě souzena aktivistka za pomoc těhotné ženě se získáním potratové pilulky. Odůvodnění verdiktu nebylo zveřejněno, rozsudek není pravomocný, Wydrzyńská se proti němu odvolala a případ stále řeší soud. Polské orgány musejí Justynu zprostit všech obvinění a plně dekriminalizovat přístup k interrupcím v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 1110 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...