© Grzegorz Żukowski

Proces Justyny Wydrzyńské: Omezená místa pro média, ale zástupce Ordo Iuris nechyběl.

  Článek

Moje tělo moje práva   Polsko publikován 14.4.2022

Justyna Wydrzyńska byla obviněna poté, co ji manžel ženy, které poskytla potratové pilulky, nahlásil na policii. Policie pilulky zabavila a zahájila řízení. Proces s aktivistkou začal v pátek 8. dubna 2022 po 10. hodině u Okresního soudu Varšava-Praha.

Ještě než bylo jednání zahájeno, začali se před soudem scházet její podporovatelé s transparenty odkazující na slogan „Jako Justyna“ (#jakJustyna). Sama Wydrzyńska šla k soudu společně s dalšími aktivistkami Potratového týmu snů (Aborcyjny Dream Team). Před vstupem do místnosti bylo vidět, že je nervózní. Nechyběly ani slzy. 

Z neznámých důvodů došlo ke změně soudní síně, v níž se líčení konalo. Místnost, kde nakonec soud probíhal, byla velmi malá a z daleka nepojala všechny zájemce, přestože případ ve společnosti značně rezonoval. O účast při řízení a registraci žádalo několik zástupců národních i mezinárodních médií. Do místnosti byla nakonec vpuštěna jen hrstka z nich, a to pouze novináři z TVN24, novinář z Oko.press a z Gazeta Wyborcza. Do soudní síně se podařilo dostat i filmařům natáčejícím dokument. Zbytek zůstal na chodbě.

Výběr nízkokapacitní místnosti, do níž se dostalo jen pár vybraných, byl překvapivý. Soud prohlásil, že se tak stalo z „technických a organizačních“ důvodů. Místo v soudní síni se však našlo pro představitele Ordo Iuris, kterého do místnosti pozvali před novináři a seděl vedle prokurátora. Představitel organizace vysvětloval, že zastupuje veřejný zájem, zatímco obhájce Justyny ​​Wydrzyńské namítal jeho neznalost případu a spisů, a z toho důvodu se dle něj neměl soudního procesu účastnit. Nakonec však představitel Ordo Iuris se svolením soudu v místnosti zůstal. 

Wydrzyńska vinu nepřiznala. Vysvětlila, že příběh ženy, jíž pilulku poskytla, je velmi blízký jejímu vlastnímu. Také v partnerském vztahu zažila nejen psychické, ale i fyzické násilí, a proto se jí rozhodla pomoci. Nepřála si, aby žena zoufale hledající pomoc sáhla po zdraví ohrožujícím způsobu ukončení těhotenství. 

Po skončení řízení obžalovaná přiznala, že ji šokovalo, když do soudní síně nebyli vpuštěni novináři, zatímco zástupce Ordo Iuris ano. "Nelituji toho, co jsem udělala. Přála bych si, aby se lidé mohli vzájemně podporovat. [...] Doufám v to, že tento případ bude průlomový a to, že sdílíme potratové pilulky, bude odrazem empatie a porozumění potřebám druhého člověka." dodala Wydrzyńska novinářům.

Řízení se měla účastnit i žena, jež pilulky přijala. Ta se však nedostavila. Soud případ odročil a další jednání se bude konat 14. července.

Aktuální petice

  Polsko

Aktivistce obhajující právo na bezpečné interrupce hrozí tři roky vězení. Pomůžete?

Obránkyni lidských práv Justyně Wydrzyńské hrozí tři roky vězení pouze za její aktivity a snahu zajistit lidem v Polsku právo na přístup k bezpečným a legálním interrupcím. Polské orgány musejí Justynu zprostit všech obvinění a plně dekriminalizovat přístup k interrupcím v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 1111 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...