© Unsplash - Mathias P.R. Reding

Za pět dvanáct, ale správně, hodnotí Amnesty rezoluci OSN o vetu Rady bezpečnosti

  Článek

Nově schválená rezoluce Valného shromáždění Organizace spojených národů umožní svolat jeho zasedání pokaždé, když členský stát Rady bezpečnosti použije právo veta. Podle Amnesty se jedná o krok směrem k větší zodpovědnosti členských států.

Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) přijalo důležitou rezoluci, která jejím členům umožňuje setkat se pokaždé, když Rada bezpečnosti použije právo veta. Rezoluci přijali členové shromáždění na základě konsenzu. „Schválení rezoluce společně s ohromnou podporou členských států vysílá jednoznačnou zprávu, že členové Rady bezpečnosti nebudou moct nadále utíkat před zodpovědností zneužíváním svého práva veta,“ okomentovala situaci generální tajemnice Amnesty Agnes Callamard.

Díky rezoluci bude mít předseda Valného shromáždění po použití veta Radou bezpečnosti deset pracovních dní na svolání zasedání. Na něm budou mít ostatní členské státy možnost diskutovat o daném problému. Vyzvou také zástupce státu, který veto použil, aby před shromážděním promluvil. „Zástupci členských států Rady bezpečnosti už nebudou moct jednoduše, bez viny, zvednout ruku a zablokovat opatření, která by mohla zachránit životy,“ dodala k rozhodnutí generální tajemnice Amnesty. 

„Jedná se o způsob řešení závažného selhání Rady bezpečnosti. Bude to možnost, jak efektivně reagovat na zneužívání práva veta na různé situace.“ 

Agnes Callamard, generální tajemnice Amnesty

 

Generální tajemnice Amnesty rovněž vysvětlila, že Charta OSN jasně stanovuje způsob fungování Rady bezpečnosti. Pracovat má totiž na základě všech členských států OSN. Nyní tedy dle ní budou moct zástupci ostatních států udržovat členy Rady bezpečnosti zodpovědné ve chvílích, kdy selžou ve svém mandátu. „Svědky takových momentů jsme byli v minulosti už několikrát,“ vysvětlila Callamard. Doplnila také, že podle ní nově schválená iniciativa není o sankcionování jednoho státu nebo vymezování se pouze vůči jednomu konfliktu.

„Jedná se o způsob řešení závažného selhání Rady bezpečnosti. Bude to možnost, jak efektivně reagovat na zneužívání práva veta na různé situace,“ popsala generální tajemnice Amnesty. Pro vyřešení současné paralýzy hlavního orgánu OSN bude dle ní v budoucnosti třeba udělat mnohem více. Rezoluci však považuje za první krok směrem ke zvyšování ceny, kterou budou muset členové Rady bezpečnosti zaplatit při zneužití práva veta. „Rozhodnutí schválilo Valné shromáždění vyloženě za pět minut dvanáct,“ zhodnotila rezoluci Callamard.

Aktuální petice

  Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5546

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...